Tovább fejlődhet ebben az évben a XV. kerület

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Bár a kormány tovább sanyargatja az önkormányzatokat, az energiaárak Magyarországon tovább emelkednek, és nő az infláció, a módosított költségvetésnek köszönhetően jut fejlesztésekre, egészségügyre, sportra, kultúrára, béremelésre is a XV. kerületben.

Módosította mai ülésén a tavaly decemberben elfogadott 2023-as költségvetést a képviselő-testület. Akkor ugyanis még nem lehetett tudni, mennyiből gazdálkodhat majd valójában a kerület, a tervezetet viszont meg kellett szavazni ahhoz, hogy a kötelező feladatokat el tudja látni az önkormányzat. Cserdiné Németh Angéla polgármester azon a decemberi testületi ülésen arról beszélt, más települések sem tervezhetnek még pontosan, ám ahhoz, hogy januártól is zavartalanul működhessenek az óvodák, bölcsődék, a kerületi egészségügy, a művelődési házak, december közepén el kell fogadni ezt a rendeletet. Cserdiné Németh Angéla a költségvetés előterjesztőjeként akkor azt hangsúlyozta: „A kormányzat elhibázott és megkésett intézkedései, az európainál sajnos sokkal súlyosabb és mélyebb hazai gazdasági krízis, az energiaválság miatt sokszorosára ugró költségek, az infláció, a forintárfolyam romlása az egész ország, így a XV. kerület számára is kényszerhelyzetet teremt.”

fotó: Csokonai15

A polgármester a képviselő-testület február 23-i ülésén is arra emlékeztetett, hogy decemberben, amikor decemberben az önkormányzati intézmények és szolgáltatások biztonságát szavatoló működési költségvetést alkottak.

„Ahogyan a Fidesz-frakció alaptalan vádjaira reagálva már akkor elmondtuk, azt ma is csak megismételni tudom: a pontos számok, valamennyi bevételünk teljes ismeretében és a hatályos rendeletek meghozatalát követően idén is biztosítani fogjuk a kerületi civil szervezeteink, egyesületeink, sportszervezeteink önkormányzati támogatását”

– fogalmazott. A sportszervezeteknek közel 100 millió forint jut, ami azért is elegáns megoldás, mert a kormánypárti képviselők decemberben 50 milliót követeltek, többek közt a kulturális élettől elvonva ezt az összeget.

Minderre azért most került sor, mert a Fővárosi Közgyűlés január 25-én döntött arról, hogy az iparűzési adóból mennyi illeti meg a kerületet, illetve kiderült, milyen bevételre számíthat az önkormányzat az építmény-, és a telekadókból, mennyi pénz maradt 2022-ből, ezek alapján már lehetett készíteni a módosított költségvetést. A testületi vitában a polgármestertől megtudhattuk, hogy a kerületi költségvetésében 31,1 milliárd forinttal számolhatnak, 6,2 milliárddal többel annál, amivel korábban számoltak. Az idei évre várható iparűzésiadó-bevételeink az eredeti költségvetési rendelethez képest plusz 3,6 milliárd forintot jelentenek, így sok olyasmire jut forrás, amivel decemberben még nem számolhattak.

fotó: Csokonai15

Többek közt támogatni szeretnék a kerületi civil szervezeteket, a kultúrát, a sportot, a rendvédelmet. Folytatódnak az útfelújítások, parkolók épülhetnek, telik parkfenntartásra, pénzre pályázhatnak a társasházak. Ezek mellett az önkormányzat kötelékébe tartozó munkavállalók bérét is megemelik. A kulturális, köznevelési, szociális és egészségügyi feladatokat ellátók január elsejétől nyolc, a június 30-ig az önkormányzat szolgálatában álló védőnők öt, a Polgármesteri Hivatalban szolgálók március 1-től tíz százalékkal magasabb fizetésre számíthatnak.

„Ahogyan megígértük, úgy álljuk is a szavunkat és cselekszünk. Tesszük ezt annak ellenére, hogy a kormányzat részéről tovább folytatódik az önkormányzati szektor forrásainak szisztematikus elvétele és a helyi bevételeink megcsapolása. A forráselvonások pótlásának kiábrándító kormányzati gyakorlatából az elmúlt két évben világosan kiderült: teljes egyértelműséggel pártpolitikai alapon oszt vissza közpénzeket a Fidesz-kormányzat az egyes településeknek”

– figyelmeztetett a vitában Cserdiné Németh Angéla. Hozzátette, a kormány ellenségként kezeli az ellenzéki vezetésű és többségű önkormányzatokat, így a XV. kerületet is, ezzel viszont az ott élőket bünteti, a felújítandó utcákban ugyanis egyaránt élnek kormánypárti és ellenzéki érzelmű szavazópolgárok.

„A gondozásra szoruló parkokat és a kerületi fejlesztések eredményeit, a szociális intézményeink szolgáltatásait ugyanúgy szeretnék élvezni. Nincs bal-és jobboldali útfelújítás, nincs bal-és jobboldali bölcsőde-karbantartás vagy parkolóépítés, nincs bal- vagy jobboldali egészségügyi ellátás. Minden forrás, minden egyes forint, amit elvonnak az önkormányzattól, azt a Rákospalotán, Pestújhelyen, Újpalotán élő emberektől, a kerület közösségétől veszi el a kormány. Őket, Önöket fosztja meg a befizetett adóforintjaikért cserébe joggal elvárt élhetőbb és komfortosabb mindennapoktól”

– mondta.

A polgármester mindenkit biztosított arról, hogy a gyűlöletkampányok és a megosztás helyett a kerületben ezután is a szociális biztonságot és a szolidaritást erősítik, a kerület fejlesztését tartják kívánatosnak. Véleménye szerint ahogy korábban, ez alkalommal is kiderült, kik azok, akiknek a „pártutasítás az első, és kik azok, akik valóban a kerületben élők érdekeinek képviseletében dolgoznak”.

„Amnézia és fideszes vergődés” – ezt a sommás kijelentést Tóth Imre alpolgármester tette a költségvetés módosításának vitájában, amelyben a kormánypárt helyi képviselői folyamatosan brüsszeleztek, dollárbaloldalról beszéltek úgy, hogy nem volt módosító javaslatuk.  Tóth Imre úgy vélekedett, a fideszesek vergődnek, mert semmit nem tesznek az ellen, hogy Fóton, Rákospalota határában akkumulátorgyár létesüljön, illetve 4000 tonna veszélyes, rákkeltő anyagot tároljanak.

Barkóczi Balázs a kerület országgyűlési képviselője is elfogadásra javasolta költségvetés módosítását. Ő is arra emlékeztetett, milyen nehéz helyzetben dolgoznak az önkormányzatok: felhozta, hogy csak idén például szolidaritási adó címén 88 milliárd forintot szed be a településektől az állam. A költségvetés módosítását végül a többség megszavazta.

Három kerületi óvoda megszűntetéséről is döntött a testület. Erre azért van szükség, mert akár az ország más településein, a kerületben is egyre kevesebb a gyermek, illetve az óvónő. Szeptembertől megszűnik a Rákospalotai összevont óvoda Bocskai Tagóvodája, az Újpalotai Összevont Óvoda Napsugár 2. Tagóvodája valamint a Hétszínvirág Összevont Óvoda Tóth István Tagóvodája. A Rákospalotai Összevont Óvoda Régi Fóti Tagóvodájában három csoport maradhat, feltéve, ha elég gyermeket íratnak be. Amennyiben nem így lesz, az egyik csoportot meg kell szüntetni.

Az önkormányzat eddig összesen 19 óvodát üzemeltetett, a 91 óvodai csoportba 1755 gyermek jár, 527-tel kevesebb, mint tíz éve. Az óvodapedagógusok száma viszont egyre csökken, idén január végén a 182 óvodai álláshely közül 26 volt betöltetlen, kilenc munkavállaló pedig tartósan távol volt. Részmunkaidőben felvettek hat nyugdíjas szakembert, teljes munkaidőben pedig 17 nyugdíjas óvodapedagógus dolgozik, hogy enyhítsék a bajt, ám ez hosszú távon nem jelent megoldást.

Bizonyos óvodaépületek rossz állapotban vannak, és drága lenne őket felújítani, az energiaárak pedig drasztikusan emelkedtek, ami szintén a megszüntetés mellett szól.

Az óvónőkkel, dajkákkal, szülőkkel egyeztetett az önkormányzat, és bár utóbbiak közül nem mindenki volt elragadtatva a dologtól, a többség megértette a helyzetet.  Különösen azért, mert kiderült, a csoportok ugyan másik épületbe költöznek, de együtt maradnak, és az óvónőiktől, illetve a dajkáktól sem kell elbúcsúzniuk.

A képviselő-testület döntött arról is, hogy a következő nevelési évre április 24. és április 28. (hétfőtől péntekig) között lehet a kerület óvodáiba beiratkozni.

Napirend előtt a független Makai Ferenc köszönetet mondott a Csokonai Kulturális Központ munkatársainak, kiemelve a sikeres farsangi mulatságot. Dicsérte a rendezvényeket és korholta a fideszes képviselőket, akik az intézményt „be akarták szántani”.

Az ülés elején egy perces néma felállással tisztelegtek az ukrajnai háború áldozatai előtt, valamint a kommunizmus áldozatairól is megemlékeztek.

Politikai hangulatkeltés

Ma újra kiderült, kiktől mit várhatnak az itt élők. Ezt már a testület ülését követő sajtótájékoztatón jelentette ki Tóth Imre alpolgármester. A Mindenki a Tizenötödikért frakcióvezetője emlékeztetett, ők megszavazták a költségvetés módosítását, hogy tovább fejlődhessen a kerület, emellett jusson béremelésre, sportra, a civilek támogatására. A fideszesek számára ezzel szemben inkább csak a politikai hangulatkeltés fontos, a kormánypárt helyi képviselői tartózkodtak a szavazáskor.

Térítésmentesen juthatnak energiatakarékos LED izzóhoz a kerületben élők, a testület ugyanis elfogadta azt az indítványt, amelyet a Mindenki a Tizenötödikért két képviselője, Gyurkó Dániel és Pálmai Attila nyújtott be. A sajtótájékoztatón Gyurkó arról tájékoztatott, hogy immár szabad az út, az önkormányzat szerződést köthet a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel és így várhatóan szeptembertől energiatakarékos fényforrásokhoz juthatnak a kerületben élők. Ehhez csupán kerületi lakcímkártyára lesz szükség, valamint igazolni kell, hogy a lakók rendelkeznek-e villanyszolgáltatással. A folyamatot a cég erre kialakított weboldalán lehet lebonyolítani.

SZÖVEG: Fazekas Ágnes

FOTÓ: Csokonai15

Comments are closed.