Térítésmentesen juthatnak energiatakarékos LED izzókhoz a kerületben élők

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Sürgősséggel benyújtott előterjesztésben javasolja a Mindenki a Tizenötödikért két képviselője, Gyurkó Dániel és Pálmai Attila ingyenes LED-csereprogram indítását a kerületben. Az online elérhető dokumentum indoklása szerint

„az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett lakossági energiaárak miatt kiemelten fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten támogassuk a XV. kerület lakosságát a magasabb költségeikben. Az energiatakarékos fényforrások a villanyfogyasztás csökkentéséhez, valamint a környezet terhelésének csökkentéséhez is egyaránt hozzájárulnak.”

A javaslat kitér a megoldás részleteire is: ha napirendre veszik és meg is szavazzák a február 23-i testületi ülésen, akkor az önkormányzat megállapodást köthet a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel, a céggel közös lakossági igényfelmérés után pedig ingyenes LED fényforrásokhoz juthatnak a kerületben élők. A tervek szerint a jogosultsághoz regisztrálni kell okmányokkal igazolt lakcímmel, illetve igazolás arról, rendelkeznek-e villanyszolgáltatással, a folyamatot a partnercég erre kialakított weboldalán lehet bonyolítani.

A CYEB Energiamegoldások Kft. térítésmentesen biztosítja az égőket az önkormányzat számára. Az önkormányzat szerepe a tárolási és átadó pontok kialakítása, illetve a csereprogram népszerűsítése lenne, hasonlóan azokhoz az együttműködésekhez, amikben már több vidéki önkormányzat benne van. Budapesten a Tizenötödik az elsők közt csatlakozhat a kezdeményezéshez.

A LED fényforrások használata tényleg fontos energiatakarékossági szempontból: a hagyományos izzókhoz képest energiatakarékosabban működnek, jobb fényhasznosítással és hosszabb élettartammal, és bár gyorsan megtérül az árkülönbség, valamivel többe kerülnek. Ahogy az előterjesztés is kiemeli, ezért is nagy lehetőség a program, hiszen sokan már csak az anyagi helyzetük miatt sem cserélhették le az izzóikat, de emellett edukációs hatása is lehet azok körében, akik egyszerűen csak megszokásból nem léptek az új megoldás felé.

FOTÓ: Csokonai15

Comments are closed.