Működhet a kerület, van költségvetés jövőre

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Mára az önkormányzatok számára sokszorosan nehezített akadálypálya gyakorlott válságmenedzserré edzette a képviselő-testületet. Az inflációra, a világjárványra, a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva ugyanis az elmúlt két évben közel 7 milliárd forintos mínuszt kellett elkönyvelnie a kerületnek. Minderről Cserdiné Németh Angéla polgármester beszélt, amikor a következő évi költségvetést a testület elé terjesztette.

Ez a működést biztosító költségvetés, amit februárban módosítani fognak, hiszen pontosan még nem tudni, milyen összeg áll majd a kerület rendelkezésére –figyelmeztetett a vitában a polgármester. Hozzátette, más települések, kerületek sem tervezhetnek még pontosan, ám ahhoz, hogy januártól is zavartalanul működhessenek az óvodák, bölcsődék, a kerületi egészségügy, a művelődési házak, december közepén el kell fogadni ezt a rendeletet. Cserdiné Németh Angéla a költségvetés előterjesztőjeként arról beszélt, hogy a „kormányzat elhibázott és megkésett intézkedései, az európainál sajnos sokkal súlyosabb és mélyebb hazai gazdasági krízis”, az energiaválság miatt sokszorosára ugró költségek, az infláció, a forintárfolyam romlása az egész ország, így a XV. kerületet számára is kényszerhelyzetet teremt.

Mára a polgármester szerint az önkormányzatok számára sokszorosan nehezített akadálypálya válságmenedzserré edzette a képviselőket. Hónapról hónapra újabb kellemetlen meglepetéssel kell szembenézniük, és egyre szűkebb feltételek közepette kénytelenek működtetni a kerületet. A válságkezelésre, a világjárványra, majd a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva az elmúlt két évben közel 7 milliárd forintos mínuszt kellett elkönyvelni a helyi költségvetésben. És mert a kormány „ellenfélként, nem egy esetben kifosztandó és kijátszandó ellenségként” kezeli az önkormányzatokat, ez a politikai gyakorlat „a jövő évre sem ígér nyugodtabb és biztosabb terepet a tervezéshez”. Annál is inkább – figyelmeztetett a polgármester –, mert az ellenzéki vezetésű települések, kerületek úgy tűnik, továbbra is „büntetőpadon ülnek”. Mindezek ellenére a költségvetés a korábbinál bizonytalanabb és kiszámíthatatlanabb időszakban a lehetőségekhez képest kiegyensúlyozott és biztos alapot kíván adni a kerület működtetéséhez.

Még a költségvetés vitája előtt mások mellett a független Makai Ferenc interpellálta a polgármestert. A képviselő a fideszes dr. Lehoczki Ádám novemberi hozzászólása kapcsán hosszan sorolta, hogy csak körzetében mennyi minden valósult meg ebben a szűkös esztendőben. A Fidesz frakcióvezetője korábban megdicsérte az új futópálya építése miatt, ám Makai szerint sok újdonságot nem vett, vagy nem akart észrevenni. A polgármester is sorolta hány utat újítottak fel, létesültek gyalogátkelők, parkolók, felújítottak óvodát, bölcsődét, parkot.

A Fidesz frakcióvezetője egyébként Dr. Szalay Kornél fideszes képviselővel együtt el akarta érni, hogy a Csokonai Nonprofit Kft-től vegyenek el több, mint 81 millió forintot, mert szerintük a pénz a sportszervezeteknél jobb helyen lenne. Tóth Imre alpolgármester viszont ezt „ködszurkálásnak” nevezte. Elmondta, hogy a helyi sportegyesületek nem önkormányzati költségvetésből működnek. A kerület csupán közvetett, illetve közvetlen támogatást ad. A területek biztosítása, a kedvező bérleti díjak jelentik a közvetett támogatást. A februárban módosított költségvetésben pedig pénz is elkülönítenek majd a szervezetek számára. A művelődési házaktól viszont, amelyek valóban kerületi forrásból működnek, ezt nem akarják elvenni. Annál is inkább, mert a testületi ülésen Beke Károly, a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője arra figyelmeztetett, hogy rossz idők jönnek, szociális válság fenyeget, és ebben a helyzetben szükség van azokra a helyekre, ahol az emberek élményt szerezhetnek. A módosító javaslatot a testület végül leszavazta.

Napirend előtt Tóth Veronika alpolgármester arról beszélt, hogy karácsony előtt több, mint 2500-an kértek és kaptak segítséget az önkormányzattól. Öröm volt adni, de szomorú volt tudni, hogy a támogatottak több, mint fele 120 ezer vagy annál kevesebb nyugdíjból él. Kiderült, hogy a 40 százalék 100 ezer forintot sem kap havonta, a 10 százalék pedig 60 ezerből „tengeti” az életét. Az alpolgármester arra figyelmeztetett, hogy bár tavaly óta jelentősen nőtt a támogatásért folyamodók száma, így sem tudják, pontosan hány ember nélkülöz a kerületben. Sokan ugyanis nem mernek vagy szégyellnek kérni.

Az ülés elején a polgármester Tóth Imre alpolgármesterrel együtt köszöntötte Lukács Viktort, aki a közelmúltban Braziliában rendezett asztali labdarúgó világbajnokságon egyéniben és csapatban is világbajnoki címet szerzett.

SZÖVEG: Fazekas Ágnes

KÉP: Subits-Tóth Gergő

Comments are closed.