Tüskés kérdések

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A karácsonyfa, vagyis a fenyőfa eredetileg Skandináviából származik, onnan jutott először Németországba, majd a többi európai országba. A karácsonyfa szó kétszáz éve, a földesuraknak járó, karácsonyi adóként szállított tűzifát jelentette.
A fenyőfa egyben jelképezi az új élet reményét is a zöld színe miatt, formáját tekintve pedig az élet fájának mondják, örökzöld ágai az élet folytonosságát jelképezik. Az otthonokat kezdetben csak fenyőágakkal, gallyakkal díszítették, majd az 1820-as évek végén állították fel az első magyarországi karácsonyfát, amely Brunszvik Teréz, az első magyarországi óvoda alapítója nevéhez fűződik – olvasható az eletunk.hu internetes portálon. Az otthonokban először csak a nemesi családok körében állítottak karácsonyfát, mára pedig az ünnep központi kelléke lett a fa.

Fenyőfaárusitás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fenyőfaárusitás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az élő fa még mindig nagyon csábító, idén is a lucfenyő bizonyul a legolcsóbbnak, melynek méterét 2500 forintért adják, az ezüstnek métere 4000 forint is lehet, míg a kedvelt nordmann fenyő elérheti a 6-7000 forintot is.
Egyre jobban elterjedtek a műfenyők is, melyek árai változóak, a silányabb minőségűek pár ezer forintért beszerezhetőek, a szebbek, melyek szinte megtévesztésig hasonlítanak az élő rokonaikhoz, bizony több tízezerre is rúghatnak. Egyetlen előnyük, hogy elég egyszer kifizetni, és ha gondosan elrakjuk, minden évben kihasználhatjuk szépségüket.
Ha mégis élő fára voksolnak, akkor az egyik legnagyobb bevásárlóközpontunkban a 25 000 forintos vásárlás után ingyen fa jár, míg az Oázis kertészet favisszafizetési akcióval kedveskedik vásárlóinak.

Comments are closed.