Elfogadták a tavalyi zárszámadást

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Testületi ülés hamisítatlan kampányhangulatban

Ingyenes szűrésekre várják a XV. kerületieket május 11-én reggel 8 órától a szakrendelőbe – jelentette be a Képviselő-testület ülésén Cserdiné Németh Angéla polgármester. Az is kiderült, hogy az önkormányzat szolgálati lakást biztosítva igyekszik orvosokat idecsábítani, ami így sem egyszerű. Bár gyakran a vezetés szemére hányják, hogy a XV. kerületben nem történik semmi, az elfogadott zárszámadásban három oldalon át sorolják mindazt, ami megépült, megújult tavaly.

Politikai csörtéktől sem mentes képviselő-testületi ülés zajlott ezúttal a Polgármesteri Hivatal Dísztermében. Hamisítatlan kampányhangulat uralkodott. A fideszesek egyebek mellett azt állították, hogy bár Cserdiné Németh Angéla polgármester választási plakátján azt hirdeti: „Sebességet váltunk”, megválasztása óta egy helyben áll a kerület. A tavalyi zárszámadást ennek ellenére vita nélkül fogadták el, pedig abban tények bizonyítják, hogy 2023-ban mennyit fejlődött Rákospalota, Pestújhely, Újpalota.

Folytatódott például tavaly a Bethlen Gábor utcában a régi, rossz állapotú lapköves járdák cseréje; a Szerencs utca és a Dugonics utca közötti részen, a páratlan oldal több szakaszán, összesen körülbelül 250 négyzetméter járdafelület újult meg. Akár a Bezerédj Pál utcában a Szentmihályi út és Tompa Mihály utca közötti szakaszon, a páratlan oldalon, és a felsorolás közel sem teljes. Járdafelújításokra egyébként bruttó 200 millió forintot költött 2023-ban a kerület. Az Aporháza utca Régi Fóti út és Fazekas sor közötti 400 méternyi útpályát közel 150 millióból varázsolták újjá; a Bercsényi Miklós utca Tompa Mihály utca és Arany János utca közötti 340 méter hosszú szakasz felújítása 227 millióba került. Egyebek mellett megújult a Kazán utcai, a Karácsony Benő parki és a Csalinga játszótér; de jutott pénz fasor-rekonstrukcióra; padokra és más közterületi bútorokra; új hulladékgyűjtőkre; kutyafuttatókra; focipálya-felújításra; felnőtt fitneszpark kialakítására.

Mindezek ellenére vádolják azzal a fideszesek a kerület vezetőit, hogy itt az utóbbi években semmi nem fejlődött, megállt az idő. Makai Ferenc, a Mindenki a Tizenötödikért frakció tagja nem véletlenül kérdezte interpellációjában a polgármestertől: „Illúzió, vagy csoda történt”. Saját választókörzetében ugyanis sok minden megvalósult ebben a ciklusban.

A kerületi várólisták hosszát, az orvoshiányt szintén a polgármester „nyakába akarták varrni” a kormánypártiak, amit Tóth Imre alpolgármester arcpirítónak nevezett. Válaszában Cserdiné Németh Angéla hosszan sorolta, hogy az ország melyik kórházaiban szűntek meg, vagy szünetelnek osztályok, hogy az orvoshiány mindenütt gondot jelent, de itt legalább szolgálati lakást is biztosítanak a jelentkezőknek. A Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény 2023-as beszámolóját egyébként ugyancsak elfogadta a Képviselő-testület. Ebből kiderült, hogy orvos ugyan hiányzik, de asszisztensből közel teljes a létszám. A laboratóriumba immár mindenki előre kérhet magának időpontot, így ott megszűnt a korábbi áldatlan állapot. Az önkormányzat a következő években is biztosít pénzt új berendezések, diagnosztikai készülékek, tartozékok vásárlására. Akár javításra, illetve a selejtezett orvosi berendezések pótlására.

Javult a közbiztonság, ami Molnár Gábor rendőr alezredes, a XV. Kerületi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője beszámolójából derült ki. A testületi ülés elején ezúttal Illyés Attila vehette át a Hónap rendőre elismerést, a civilek közül pedig a Kutyások a XV. Kerületért Egyesületet jutalmazták.

Három oldalon át sorolható fejlesztések

Bár gyakran a szemükre hányják, hogy a XV. kerületben nem történik semmi, az elfogadott zárszámadásban három oldalon át sorolják mindazt, ami megépült, megújult tavaly. Erről Tóth Imre alpolgármester, a Mindenki a Tizenötödikért frakcióvezetője beszélt a testület ülését követően. Hozzátette, hogy a közbiztonsági mutatókkal is elégedettek lehetnek az itt élők, akárcsak a szakrendelővel, ahová más kerületekből is járnak.

Comments are closed.