Tiltakozás az akkumulátorgyár ellen, fideszes tartózkodással

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Politikai nyilatkozatban tiltakoznak a Mindenki a Tizenötödikért frakció tagjai a kerülettől alig két kilométerre tervezett akkumulátorgyár és veszélyesanyag-raktár ellen. A képviselő-testület február 9-i ülésén az indítványt benyújtó képviselő arra figyelmeztetett, hogy a fóti üzemben 4000 tonna veszélyes, rákkeltő anyagot akarnak tárolni. A nyilatkozatot 16-an megszavazták, a fideszes képviselők viszont tartózkodtak.

„Kiemelt kormányzati beruházás. Ez a bűvös meghatározás, ami a Fidesz-kormány számára lehetővé teszi, hogy különböző kényes beruházásokat kivonják a kontroll alól” – kezdte ostorozni a csütörtöki ülésen a kormányt Szilvágyi László, a sürgősségi indítvány beterjesztője. A Mindenki a Tizenötödikért politikusa hozzátette, Orbánék az akkumulátorgyárak, raktárak telepítéséhez keleten találnak partnert, ott, ahol a munkajog, a környezetvédelem köztudottan nem számít. Ezt bizonyítja egyebek mellett a Samsung gödi gyára, Debrecen és most a tervezett fóti raktár és üzem. Egyik esetben sem tudni, milyen veszélyt jelent a gyár a környezetre, hiszen a kiemelt beruházásokat homály fedi.

Társadalmi egyeztetés nélkül tárolnának a kerület határában 4000 tonna veszélyes anyagot

Bár a fóti üzem a XV. kerület határában épül, Rákospalota, Pestújhely, Újpalota vezetői egyetlen közmeghallgatásra kaptak csupán meghívót. A katasztrófavédelem december 23-án este 19 órakor adta ki a környezetvédelmi engedélyt, így a kerületiek csak január második hetében, az igazgatási szünet után szerezhettek tudomást a döntésről.

Cserdiné Németh Angéla polgármester hozzátette, hivatalosan senki nem tájékoztatta a kerületet a tervekről, pedig az itt élőket igazán érinti a beruházás.

Farkas Edit, a Mindenki a Tizenötödikért frakció tagja elmondta, néhány napja a gödi közmeghallgatáson járt, ahol a Samsung illetékesei egyetlen kérdésre sem adtak egyenes választ. Kiderült viszont, hogy 17 alkalommal bírságolták már meg a céget a tűzvédelmi és a katasztrófavédelmi szabályok megszegése miatt.

„Fóton 4000 tonna veszélyes anyagot akarnak tárolni, a politikai nyilatkozat ez ellen, a XV. kerületiek érdekében született”

– fogalmazott Farkas Edit. Felszólította a kormánypárti képviselőket, hogy egyenként mondják el a nyilvánosságnak: egyetértenek-e az előterjesztéssel.

Miután a fideszesek rendre igyekeztek másról beszélni, Tóth Imre alpolgármester közölte: sajnálja őket, amiért nekik akkor is görcsösen kell védeni kell a beruházást, igazodni a központhoz, pedig lehet, hogy ennek következtében több lesz helyben a rákos beteg. Hozzátette, a nyilatkozat megszavazásakor ki fog derülni, mi a fontosabb számukra: a kerületiek védelme vagy a Fidesz érdeke.

Végül a beruházás ellen szót emelő, és a fóti önkormányzat ez ügyben indított közigazgatási perét támogató nyilatkozatról dr. Matlák Gábor alpolgármester javaslatára, 16 képviselő támogatásával név szerint szavaztak. Ők 16-an igent mondtak az indítványra, a Fidesz-KDNP frakció öt tagja viszont tartózkodott.

Abban viszont minden képviselő egyetértett, hogy a Palota Tehetségfejlesztő Egyesületnek ne kelljen fizetnie a teremhasználatért. Ez a szervezet 2016 óta a nem tehetős gyerekeket, fiatalokat segíti, ami a kerület számára fontos, ezért támogatják a munkájukat. A Képviselő-testület szintén egyhangúlag megszavazta, hogy az értelmi sérülteket szolgáló szervezet (ÉTA), illetve a Palotai Polgárőrség az általuk használt helyiségekért havonta csak az önköltségi ár öt százalékát fizesse. Előbb közel 35 ezer, utóbbi pedig közel 29 ezer forintot.

Ezentúl a Polgármesteri Hivatal B épületében csodálhatják meg a kerületiek Simon Mária Veronika négy festményét. A Cserhát-Munkácsy-díjas, Holló László-díjas és Kunst Meister festőművész ugyanis azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy műveiből ajándékozni kíván a részére. Az adományozást ugyanis a testület szintén egy emberként támogatta.

Pofon az itt élőknek

Hatalmas pofont kaptak ma az itt élők a fideszesektől. Méltatlan, csak pártpolitikai szempontokat előtérbe helyező vita végén ugyanis a kormánypárti képviselők szavazatukkal azt támogatták, hogy közvetlenül a kerület határán 4000 tonna mérgező, rákkeltő anyagot tároljanak. Erről már a képviselő-testület ülését követő sajtótájékoztatón beszélt Szilvágyi László. „Szomorú vagyok” – fogalmazott. Hozzátette, azt gondolták, hogy a szörnyű szennyezés ellen pártoktól függetlenül közösen állnak majd ki a képviselők, sajnos nem így történt.

„Elképesztő és Európában egyedülálló, hogy környezetvédelmi hatásvizsgálat nélkül bármilyen üzemet létesítsenek” – erről dr. Matlák Gábor alpolgármester beszélt a sajtótájékoztatón. Arra figyelmeztetett: az önkormányzat sajnos szinte semmit nem tehet az ügyben, sőt más hatóságok sem sokat, erről a kormány gondoskodott. Ennek ellenére fel kell emelni a szavukat.

Tóth Imre alpolgármester, a Mindenki a Tizenötödikért újra megválasztott frakcióvezetője bejelentette, hogy ezentúl minden testületi ülést követően értékelik az ott elhangzottakat.

SZÖVEG: Fazekas Ágnes

KÉP: Csokonai Nonprofit Kft.

Comments are closed.