Összetartó kerület, összetartozó ország

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A 2010-ben megválasztott parlament már a megalakulását követő első ülésen törvénybe foglalta, hogy a trianoni békeszerződésre – és annak következményeire – emlékezve minden év június 4-e a nemzeti összetartozás napja legyen. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Nemzeti összetartozás napja, Pestújhelyi tér/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A XV. kerületben is megemlékeznek erről az összetartozásról. Az idei ünnepséget a Pestújhelyi téren elhelyezett ereklyés országzászlónál tartották, ahol László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte az ünneplőket. A polgármester elmondta, az elmúlt években nagyon sok olyan esemény volt a kerületben, mely az itt élők összetartozását erősítette. Pestújhelyen és Rákospalotán emlékfasort alakítottak ki, hogy a múlt nagyjaira emlékeztessenek. Emellett számos közösségi pontot hoztak létre – ebből Újpalota sem maradt ki –, melyekkel szintén az itt élők közösségtudatát és lokálpatriotizmusát kívánták erősíteni.

–         Így alakul a kerület összetartozás-tudata, és ezt ajánljuk fel Budapestnek, mert tudjuk, hogy nélkülünk szegényebb lenne a főváros, sőt az egész ország is. Ilyen „apró” összetartozásokból áll össze az ország, a hiteles és emlékezetes helyeinkből, a mi történelmünkből adódik össze és válik nemzeti összetartozássá.

Comments are closed.