Tag: Pestújhely

14
jan

Két kocsi karambolozott Pestújhelyen

Forgalmi akadály van az Apolló utca, Pestújhelyi út kereszteződésben.

7
jan

Épületnek csapódott egy autó Pestújhelyen

A Vasutastelep utca és a Szent Korona útja kereszteződésében történt a baleset.

23
dec

Varázslatos adventi ablakok

December 1-jétől ünnepi díszbe öltöztetik Pestújhelyt. Korábban már több magyar településen is adventi díszeket tettek az ablakokba, a pestújhelyi megvalósítást egy lokálpatrióta házaspár, Boros Panna és Szusza József kezdeményezte és szervezte.
– Sajnos, a járványhelyzet miatt nincs lehetőségünk arra, hogy a hagyományos adventi szeretetünnepünket megrendezhessük a Templom téren – mondta Szusza József. – Pedig ez az ünnepség már régóta kiemelt helyet foglal el közösségünk életében, amit nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is mindig nagyon vártak.
A szervezők sokáig bíztak abban, hogy ezt a szabadtéri programot – az egészségügyi intézkedések betartásával – idén is meg fogják tudni rendezni, ám a november 11-től bevezetett szigorítások, illetve az azt követő helyi rendelkezések ezt lehetetlenné tették.
Sosem volt annyira szükség az adventre, sosem előzte meg akkora várakozás az ünnepeket, mint ebben a nehéz helyzetben. Pannával úgy véltük, az összetartozásnak most nemcsak közösségépítő, hanem lélekemelő szerepe is van.
A házaspár 24 önként jelentkezőt keresett, akik vállalják, hogy egyik ablakukat feldíszítik a tervezett ablakos adventi naptár számára. A fiatalok 24 számot készítettek, amelyek folyamatosan kerülnek ki a jelentkezők ablakaiba. A naponta gyarapodó díszes ablakok pedig mindenki számára megtekinthetők.
Készítettek egy térképet, melyen címmel ellátva szerepelnek az ablakok. Az esti kijárási tilalom előtt sokan sétálnak, sétáltatják a kutyájukat a környező utcákban, és séta közben szívesen nézegetik ezeket az ablakokat. A térképet mindennap frissítik a soron következő ablakkal, amit közzétesznek a Facebook-oldalukon.

25
febr

Elcsíptük a farsang farkát

Pestújhelyen farsangi felvonulással és kiszebáb égetéssel űzték el jelképesen a telet a környéken élők február 23-án. A karneváli időszak utolsó három napját a néphagyomány farsang farkának nevezi, melynek első napja csonthagyó, illetve ötvened vasárnap. A farsangi időszak utolsó napja húshagyó kedd, február 26-án hamvazószerdával pedig kezdetét veszi a 40 napos nagyböjt.

16
febr

A különc pestújhelyi

Zajti Ferenc festőt, írót, orientalista kutatót sokan ismerik munkássága miatt, de az nem közismert, hogy évekig lakott Pestújhelyen. Alexa Károly személyes hangvételű írásában mutatta be a Helyem Házam Palotám helytörténeti értesítő 2016. februári számában Zajti életét, számos, eddig nem ismert részlettel kiegészítve az életművet. Annyiból könnyű helyzetben volt a szerző, hogy Zajti Ferenc Alexa Károly felesége rokonságához közel állt, így

Read more