Nyújtással az izmok fejlődéséért

– Az edzés utáni nyújtást sokan megspórolják, vagy azért, mert sajnálják rá az időt, vagy mert egyszerűen nincs hozzá kedvük, feleslegesnek tartják. Pedig az izomlazító mozdulatoknak nagyon fontos szerepük van a sportolásban – hívja fel a figyelmet Szakács Olivér fitneszedző.

Nyújtás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Nyújtás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A nyújtás nem felesleges tevékenység, olyannyira nem, hogy hozzájárul az izomrostok megvastagodásához, megerősödéséhez, amely az edzések egyik lényege. A nyújtás, mivel lazítja az izmokat, nagyobb mozgástartományt biztosít az ízületeknek, és ez a mozgáskoordináció javulását eredményezi. További előnye, hogy általa csökken a húzódások veszélye – sorolja a szakember. Ha azonban elhagyjuk a nyújtást, az izmaink megrövidülnek, rugalmatlanná és sérülékennyé válnak.
Szakács Olivér ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy nem mindegy, hogyan nyújtunk. A nyújtás során legfeljebb feszítő érzést érezhetünk, kellemetlen fájdalmat semmiképpen sem. Mindig a nagyobb izomcsoportoktól haladjunk a kisebbek felé, azaz kezdjük a törzs és a gerinc izmaival, amelyet az alsó, majd a felső végtagok lazítása kövessen. Mindig a nagyobb izomcsoportoktól haladjunk a kisebbek felé. Az edző ezek alapján először a törzs, a gerinc izmait, majd az alsó, végül a felső végtagok lazítását ajánlja. Ha nyújtás során figyeljük a légzésünk ütemét, akkor a gyakorlatsor és a regenerációs hatás fokozottabb lesz.

Comments are closed.