Ebek a kutya melegben

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Karay Zoltán szakértő arra adott választ, milyen alapvető szabályokat tartsunk be ahhoz, hogy kutyánk jól érezze magát a hőségben is. Ezért az ebek nyári folyadékpótlásáról és táplálásáról érdeklődtünk.

– Nagy melegben mennyi folyadékot igyon a kutya?

– A szomjúság a kutyáknál is fokozottan jelentkezik forróság idején, ráadásul az ebek hőháztartása másképp működik, mint az embereké. Kánikulában az állat néhány óra alatt kiszáradhat, hőgutát kaphat, így létfontosságú számukra a megfelelő folyadékpótlás, tehát legyen a táljában mindig hűvös, tiszta víz.
Az árnyékos pihenőhely, a bunda bevizezése és a friss víz elengedhetetlenek ahhoz, hogy az állat jól érezze magát melegben. Ha pedig hosszabb sétára indulunk, vigyünk magunkkal innivalót, és többször adjunk vizet a kutyának.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Mire ügyeljünk etetéskor?

– A legfontosabb, hogy a kutya nem szemetes és nem is konyhamalac. Az ételmaradék semmi esetre sem megfelelő táplálék a kutyáknak. Sokan gondolják azt is, hogy csak hússal lehet etetni őket, ami tévedés. Főként a nyers hússal vigyázzunk, de a túlzott szív- és májfogyasztás is ártalmas lehet, továbbá a csont sem megfelelő élelem kutyánk számára.

– Mennyit mozogjon forróságban?

– Kánikulában mindenképp kora reggelre és estére érdemes időzíteni a sétákat, amikor enyhül a hőség. Evés után pedig pihenésre van ­szükségük.

Comments are closed.