A dizájnerdrogok bűvöletében

Az elmúlt négy évben a középiskolás diákok körében mintegy ötven százalékkal nőtt az amfetaminszármazékok fogyasztása. A rendőrség az idei tanévben új drogprevenciós programot indított a fiatalkorúak kábítószer-fogyasztásának visszaszorítására.

illusztráció

illusztráció

A programban kiemelten számítanak a szülők együttműködésére. Céljuk, hogy a fiatalok családtagjai tájékoztatást kapjanak a kábítószer-fogyasztás kockázatairól, büntetőjogi következményeiről.
Az utóbbi években a témában készített vizsgálatok, felmérések adatai az illegális szerek használatát illetően – kiváltképp a 9. és 11. évfolyamos fiúk körében – emelkedést mutatnak. Az adatok szerint minden ötvenedik középiskolás fiú naponta él valamilyen illegális szerrel. Az új típusú – viszonylag olcsó, könnyen hozzáférhető – dizájnérdrogok Magyarországon 2010-ben jelentek meg – olvasható a rendőrség közleményében.
– A szülők szerepe kulcsfontosságú a megelőzésben, a társas és a családi kapcsolatok megerősítése segítséget jelenthet a kortársak befolyásával és az iskolában szerzett kudarcélményekkel szemben – tájékoztatta a lakosságot dr. Tátrai Zoltán Sándor rendőr főtörzsőrmester, drogprevenciós tanácsadó azon a fórumon, amelyet a Czabán Általános Iskolában szerveztek.
A tanácskozáson kiderült: a hónap utolsó szerdáján délután 3 és 4 óra között a Csokonai Művelődési Házban fogadóórán, valamint a 06 70 489 3683 telefonos ügyeleten a hónap 15. napján és utolsó szerdáján délután 2-től 4 óráig segítik tanácsokkal, információkkal az őket felkereső szülőket. Elektronikusan a drogprevencio.15rk@budapest.police.hu címre várják a kérdéseket.

Comments are closed.