Tag: március 15

15
márc

Kitüntetések a nemzeti ünnep előestéjén

A nemzeti színeket kapott Csokonaiban adták át az Érdemérmeket kedden.

15
márc

A szabadság ünnepe

A koronavírus-járvány intézkedések miatt idén is csak szűk körben történtek a Március 15-i kerületi megemlékezések. A kulturális programok helyett csupán néma főhajtás volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

15
márc

Idus gyengélkedik

Nincs mit tenni, az ember behúzódik a saját vackára, visszamenekül az emlékeibe, felidézi régi március 15-ikék méltóságát, kitűzi magára a kokárdát, s kiteszi a nemzetiszínű lobogót. Akkor is, ha úgy érzi, hogy a nemzeti összetartozást az uszító politika módszeresen szétverte, és a 48-as szabadságeszmét aljas haszonszerzéssel párosítják. Így, ebben a karanténnal megfejelt magányban töltöm én is az ünnepet, s előveszem

Read more

11
márc

Plakátkiállítással, kincskereső játékkal és nosztalgiavillamossal várja az érdeklődőket a főváros hétvégén

–  Ingyenes plakátkiállítással, telefonon játszható kincskereső játékkal és nosztalgiavillamossal készül a főváros az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulójára március 13-15. között – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint a hivatal március 13-án ismét megnyitja a pesti rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak, és ezentúl a rakpartot érintő beruházások elindításáig minden hétvégén használhatják azt.
A Lánchidat március 13. és 15. között lezárják az autós forgalom elől, csak gyalogosan lehet majd használni, ami lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődők megtekintsék a híd történetét bemutató kiállítást. A híd mindkét lábánál, a Clark Ádám téren és a Széchenyi téren is végigjárható, „Az örökké élő Lánchíd” nevű tárlat 18 óriásplakáton mutatja be a hídhoz kötődő legfontosabb eseményeket. A kiállítás március 16-tól húsvétig a Városháza parkban tekinthető majd meg – írták.
Tudatták, hogy szombattól hétfőig a 2-es villamos vonalán, a Jászai Mari tér és a Közvágóhíd között nosztalgia villamossal lehet utazni, amelyen a március 15-i eseményeket és a Lánchíd történetét jelenítik meg. A járat délelőtt 10 órától közlekedik, a menetrendet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján és a fontosabb megállókban lehet megnézni, a járműre jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni.

15
márc

Idus 2020-ban

Ilyenkor jövünk rá, hogy milyen szépek is tudnak lenni azok a szokványos ünnepi beszédek a szeles tavaszi március 15-éken. Eléggé drámai ez az idei ünnep, ilyen még nem volt a mi életünkben. Hogy nincs. És hogy nem megyünk sehová. Nincs lázongás, nincs dühöngés. Van helyette az otthon ücsörgés. Március idusán. Amikor tombolni kezd a szeles tavasz. A helyzet drámaiságát még

Read more