Biztosítás nélkül ne induljunk útnak!

Ahhoz, hogy külföldi autós nyaralásunk zökkenőmentes legyen, kevés kellemetlenséggel járjon, a kocsi műszaki felkészítésén kívül gondoskodnunk kell magunk és járművünk biztosításáról is.

M3-as autópálya/Fotó: XV Média, Nagy Botond

M3-as autópálya/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az itthon megkötött felelősségbiztosítás az Európai Unió valamennyi tagállamában, továbbá Izlandon, Norvégiában és Svájcban is érvényes – tudtuk meg Rajcsányi László biztosítási alkusztól. Minden esetben célszerű a külföldi utazás előtt úgynevezett zöldkártyát kiváltani, amely ingyenes, és a biztosítónál lehet igényelni. Ennek hátoldalán megtalálhatóak a tagállamok és azok irodáinak címei is. A kötelező biztosítások ma már tartalmazhatnak kiegészítőket is (poggyászbiztosítás, asszisztencia, baleset-biztosítás), ezek területi hatálya azonban nem biztos, hogy megegyezik a KGFB területi hatályával, ezért ezt mindig ellenőrizni kell – hívja fel a figyelmet a szakember.
Érdemes magunkat és családtagjainkat is biztosítani. Jó megoldás lehet erre az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK), amellyel egy másik uniós tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe az egészségügyi szolgáltatások – olvasható a kormanyhivatal.hu oldalon. A kártyát bármely kormányhivatal egészségbiztosítási szakigazgatási szervénél, kormányablaknál és annak kirendeltségén, valamint a kistérségi ügyfélszolgálatokon lehet igényelni. Az igénylési nyomtatványt az igénylés helyén lehet beszerezni, vagy letölthető a www.oep.hu oldalról.
– A kártya díjmentes, és 3 évig érvényes. Ezzel együtt az EEK csak bizonyos esetekre jó, a teljes körű védelemhez elengedhetetlen, hogy utasbiztosítással is rendelkezzünk – hangsúlyozza Rajcsányi László.

Comments are closed.