Látványos felújítások a kerületben

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Szökőkút, parkrekonstrukció, pavilon- és burkolatcsere

Már kezd látványossá válni a Fő tér felújítása: alakul a szökőkút, a régi pavilonokat elbontották, cserélik a burkolatot. Lassan a Zsókavár utca, Legénybíró utca által határolt területen a parkrekonstrukció is elkészül – minderről Cserdiné Németh Angéla polgármester beszélt a TiZEN5-nek.

Májusra valóra válnak a Fő téri tervek: helyükre kerülnek a korszerű pavilonok, működni fog a szökőkút, megújul a burkolat. Hol tartanak most a munkálatok?

Már kezd látványossá válni a felújítás, a szökőkút körül elbontották a térburkolatot, a működéshez szükséges elemek közül sok minden a helyére került. Kiépült a gépház, így már formálódik a jövőbeli látvány. A tér másik részén a munkálatok a pavilonok helyének kialakításával, a burkolatcserével, zöldítéssel együtt az előre eltervezett ütemben haladnak, így május végén átadhatjuk a teret.

Hány pavilont állítanak fel a Fő téren?

Két olyat, amelyikben két egység működik majd, és lesz egy egyegységes. Már gyártják a pavilonokat, amelyekben valóban nem árusíthatnak alkoholt, hiszen ez korábban komoly gondot jelentettek a környéken élők, az ott közlekedők számára. Lassan elkészül a Zsókavár utca, Legénybíró utca által határolt területen a parkrekonstrukció is. Elkezdték beültetni a virágágyásokat, helyükre kerülnek az egynyári, valamint az évelő növények. A szökőkutat majd megvilágítják, és azt hiszem, hogy a megújuló térburkolatoknak, zöldfelületeknek, virágágyásoknak köszönhetően kellemes pihenőhellyé alakul ez a terület.

Szó volt arról is, hogy a Nyírpalota úti régi üzleteket modern pavilonokra cserélik, és megtiltják az alkohol árusítást. Készülnek az új árusítóhelyek?

A régi üzleteket már elbontották, akárcsak a térburkolat egy részét, illetve a beton virágtartókat. Jelenleg a vízvezetékeket, a szennyvízcsatornát építik, a villamoskábeleket húzzák be. Az előregyártott pavilonok valamikor április közepén kerülnek a helyükre. Köszönjük az arra járók türelmét, azt, hogy hajlandók kisebb kerülőt tenni, de azt hiszem, a végeredmény mindenkit kárpótol majd. A pavilonok környékén le kellett nyesegetni az elöregedett, belógó faágakat, ugyanakkor fát nem vágtak ki, csak gallyaztak.

Lezárult a járdafelújítási pályázat, amelyre ezúttal is sokan jelentkeztek. Mennyi pénz jutott erre a kerület költségvetéséből?

A járdapályázat mindig népszerű, annak ellenére, hogy a nyerteseknek ehhez valamennyi pénzzel hozzá kell járulniuk. Szívesen segítünk a családi házas övezetekben például ott, ahol a fa gyökere vagy az időjárás okozta kárt kell kijavítani. Erre idén bruttó 127 millió forint jut, ám az önkormányzat ezen felül, elsősorban Újpalotán, a társasházak tövében maga is vállalja a járdák felújítását. Az önerős csapadékvízgyűjtő pályázatot is idő előtt le kellett zárni, mert olyan sokan jelentkeztek, hogy gyorsan kimerült az erre adható keret. De a zöldhulladék helyben hasznosítását lehetővé tevő, ugyancsak minimális önerőt kívánó komposztálókeret elnyerésére szintén jó néhányan jelentkeztek. Utóbbira bruttó 3 810 000 forint áll rendelkezésre. A keret elosztásáról egyébként áprilisban dönt az illetékes bizottság.

Megszületett a XV. kerület civil szolgáltatási portfóliója, amelyben a helyi nonprofit szervezetek kínálnak üzleti szolgáltatást vállalatok számára.

Lezárult a Civil Üzleti Iskola program a kerületben, ilyen nálunk még nem volt. Az előadásokat, amelyeket jelentős vállalkozások szakemberei tartottak, huszonegy kerületi civil szervezet képviselői hallgatták végig. A workshopsorozaton mások mellett az AsiaCenter, a Strabag, a Siemens, a Praktiker, a JYSK Magyarország illetékesei vettek részt. A nonprofit szervezetek végül elkészítették saját szolgáltatási portfóliójukat, hogy a nálunk működő cégek megismerjék, melyik szervezet milyen szolgáltatást szeretne eladni, hogyan kíván saját működéséhez pénzt szerezni. A Meixner Alapítvány, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány, a Magyar Kerékpárosklub, valamint a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány tervét már támogatásra alkalmasnak ítélték, ezért a program záró eseményén prezentációt is tartottak belőle.

Comments are closed.