Az üzletszabályzat módosításával a csalókat is megpróbálják kiszűrni

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A decemberi menetrendváltáskor megváltozik a MÁV-START üzletszabályzatának több pontja, a legfontosabb módosítás a menetjegyek érvényességére vonatkozik. A módosításra vonatkozó tervet bárki véleményezhette, a javaslatok többségét be is építették – írja a MÁV.

Megváltoztatták a 100 kilométer alatti utazásra szóló jegyek érvényességét, december 9-étől 4 órára módosították. Ezt azért vezették be, mert az egy útra szóló, nem kezelt jegyeket sokan visszaváltották. Nagyon sok visszaélés volt például Budapest–Vác–Szob vonalon egész évben. Az érvényesség kezdete után csak a kiindulási állomáson lehet kérni a jegy árának visszatérítését (kivéve, ha az utazás forgalmi akadály miatt hiúsul meg). A december 8-ig elővételben megváltott jegyek a régi szabályok szerinti (hosszabb) érvénytartammal használhatók fel, de visszaváltásuknál december 9-i országos menetrendváltástól már az új szabályok lesznek az érvényesek.

Rugalmasan fogják kezelni a 100 kilométer alatti, 4 órásnál hosszabb – elsősorban regionális vasútvonalakat érintő –utazásokat. A már elkezdett vonatút a célállomásra közvetlenül közlekedő járaton az érvényesség lejártát követően is befejezhető lesz, tehát az átszállást is magában foglaló utazásnál elegendő lesz az érvénytartam 3. órájának 59. percében elkezdeni az utazást a célállomásra tartó közvetlen járattal.

December 9-től fontos változás a csere lehetősége, ebben az esetben nem számítanak fel kezelési költséget. Ha az utas nem tudja jegyét az eredetileg tervezett időpontban felhasználni, de szeretne más időpontbanr utazni vasúton, lehetősége van arra, hogy a visszatérítés helyett becseréljék a jegyét abban az esetben, ha az eredeti és a csere során kiadott új menetjegy értéke azonos, vagy az új menetjegy értéke magasabb és az utas a két menetjegy árának különbözetét megfizeti. Ha az új menetjegy értéke nem éri el az eredeti menetjegy értékét, akkor az eredeti jegy árát vissza kell téríteni és új menetjegyet kell kiadni.

A legfeljebb 100 kilométer távolságra kiadott menetjegy az érvényességi idején belül, a rajta feltüntetett kiindulási állomáson cserélhető. A 100 kilométernél hosszabb távolságra kiadott menetjegyek cseréjét a jegy érvényességének első napjáig lehet kezdeményezni.

Comments are closed.