Vívóköszöntő

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A négyszeres olimpiai bajnok, a Rákospalotán élő Kulcsár Győző október 18-án töltötte be a 75. életévét, de a Nemzet Sportolója még ma is rendkívül aktív. A riói olimpián is vív majd tanítványa, akinek a felkészítése nálánál jóval fiatalabb edző számára is megterhelő feladat lenne. Kulcsár Győző a születésnapjával záruló hetet is lengyelországi edzőtáborban töltötte, számára ugyanis a vívás mindig többet jelentett egy átlagos munkahelynél.

Kulcsár Győző és Szász Emese/Fotó: XV Média, Riersch Tamás

Kulcsár Győző és Szász Emese/Fotó: XV Média, Riersch Tamás

S honnan van ennyi erő a 75 éves szakemberben? Nos, Kulcsár Győzőnek a pályafutása során annyiszor lehetett része sikerekben, hogy az nemcsak neki, hanem sok más embernek is erőt adhatott volna. Elég csak a legfontosabb eredményeit – a négy olimpiai és három világbajnoki címet – kiemelni.
Pályafutása befejezését követően edzőként Magyarországon és Olaszországban is dolgozott. Tanítványa volt többek között az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok Maurizio Randazzo és az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok Elisa Uga, illetve itthon Nagy Tímea az ő irányításával védte meg az olimpiai bajnoki címét. De edzette a világbajnok Kulcsár Krisztiánt és Boczkó Gábort, illetve az olimpiai ezüstérmes és világbajnok öttusázót, Balogh Gábort is.
Kulcsár Győző jelenlegi versenyzői közül többen is tagjai a magyar női párbajtőrcsapatnak. Közülük a tavalyi világranglistán első helyezett Szász Emese riói részvétele biztos, mivel harmadik helyen végzett az olaszországi Legnanóban rendezett női párbajtőr-világkupán, amely olimpiai kvótát adó pontszerző verseny volt. A női párbajtőrcsapat csak a 13. helyet szerezte meg, így kevés esélye maradt az olimpiai részvétel kivívá­sára.

Comments are closed.