Vigyázó szemek a kerületben

Élesben működnek a térfigyelő kamerák a kerületben január 1-jétől. Így várhatóan jelentős mértékben javul a közbiztonság is Újpalota és Pestújhely központjaiban. A kamerarendszer kiépítése európai uniós támogatásból és önkormányzati beruházásból valósult meg.

– A kamerák már decemberben üzemeltek – tudtuk meg Galambos Ferenc alezredestől, kerületi rendőrkapitánytól –, és az új eszközök kiállták a próbát. A 27 kamera a kapitányságon kialakított térfigyelőközpontba továbbítja a képeket, ahol a nap 24 órájában – 12 órás váltásban – két rendőr figyeli a történéseket. A rögzített képeket a rendszer 5 nap után automatikusan törli. Ha a berendezések bűncselekményt vagy szabálysértést rögzítenek, akkor a képanyagnak bizonyító ereje lesz.

Az új eszközöknek várhatóan lesz elrettentő hatása – erre a főváros számos kerületéből lehetne példát említeni –, és a bűnüldözés hatékonysága is növekedhet, hisz a térfigyelőközpontból bűncselekmény esetén azonnal riasztani lehet a járőröket.

– A rendszerváltás óta először végeztek ilyen jelentős fejlesztést a közrend és a közbiztonság javítása érdekében a kerületben – mondta László Tamás polgármester, aki több képviselőtársával egyetemben decemberben személyesen is ellenőrizte a kamerák működését. – Az új eszközök üzembe helyezése csak az első lépés volt, a jövőben mindenképpen bővíteni szeretnénk a kamerarendszert.

A kerületben januártól 27 kamera vigyázza a rendet. Ezek közül huszonhatot Újpalotán, egyet pedig Pestújhelyen szereltek fel. Tizenhárom kamera a Zsókavár utcai akcióterület III. ütemű fejlesztése (KMOP 5.1.1/B-12-k-2012 0002) révén valósult meg, míg tizennégyet az önkormányzat saját forrásból szereltetett fel.

– A kamerák vezérlését és a felvételek továbbítását rádióhullámok segítségével végzik – tudtuk meg Csongor Attilától, az eszközöket felszerelő Multi Alarm cég vezetőjétől. Minden eszközt 360 fokban lehet elfordítani a tengelye körül, azaz nagy területet lát be a kezelője. Az általuk szolgáltatott képek nagyon jó minőségűek, amelyek – a tapasztalat szerint – a rendőri munkát is segítik.

Comments are closed.