Veszélyes pirotechnikai eszközök – felfüggesztették egy tűzijáték árusítását!

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire szilveszter előtt a rendőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a mentőszolgálat képviselői – írja az mti.hu. Egyébként már visszahívtak egy tűzijátékot, a  CAKE elnevezésű, CF1301 típusút, mivel használata után is maradhat olyan eleme, amely utólag lép működésbe, így balesetet okozhat. A telep nem stabil, a használat alatt elmozdulhat, eldőlhet, az irányíthatatlanná vált eszköz pedig égési sérüléseket okozhat. A termék nem felel meg a pirotechnikai irányelvben foglaltaknak és az európai szabványnak, ezért az illetékes hatóság visszahívja a piacról.

MTI Fotó: Kallos Bea

Tűzijáték/MTI Fotó: Kallos Bea

Amit tudni kell:

  • A pirotechnikai eszközöknél kategóriánként eltérő korhatárhoz kötik a vásárolhatóságukat, a felhasználási időszakot, valamint a tárolásukra vonatkozó szabályokat.
  • A jogszabályok betartásával elkerülhető a lakástűz, az égési sérülés, a súlyos baleset.
  • Az országban 630 árusítóhelyet tartanak nyilván, ezeket a katasztrófavédelem szakemberei december 31-ig ellenőrzik.
  • A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre vagy szoba ablakán repül be és ott okoz tüzet.

És egy másik tudnivaló:

  • A közhiedelemmel ellentétben a nagy mennyiségű alkoholos ital fogyasztása hideg időben különösen veszélyes lehet, mivel az alkohol megbéníthatja a szervezet hőszabályozását, ami gyors kihűléshez vezethet.

Comments are closed.