Továbbra sincs költségvetése a kerületnek

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Két testületi ülésre voltak hivatalosak a képviselők május 14-én. A rendes testületi ülést délután 4 órára, a rendkívüli ülést, amin az idei kerületi büdzsé elfogadása volt napirenden, pedig este 6-ra hirdették meg. Az éjszakába nyúló tanácskozássorozaton végül napirendre sem vették a kerület 2019-es költségvetési rendeletét. 

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A grémium a délután 4 órakor kezdődő ülésén többek között megtárgyalta a XV. kerületi rendőrkapitányság 2018. évi szakmai tevékenységéről, a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény 2018. évi szakmai beszámolójáról, az Egyesített Bölcsődék intézményvezetői pályázatának kiírásáról, valamint a 2019/2020-as nevelési-oktatási év előkészítéséről szóló előterjesztéseket.

Az éjszaka 11 óráig tartó rendes testületi ülés után tárgyalták volna a kerület idei költségvetéséről szóló előterjesztést, amit végül 10 igen, 9 nem és 1 tartózkodással napirendre sem vett a testület.

Másnap, május 15-én két sajtótájékoztatón is foglalkoztak a városrész 2019-es költségvetésével, délben a DK, délután a Fidesz tartott az ügyben tájékoztatót az újságíróknak.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A Demokratikus Koalíció továbbra is azt javasolja, hogy független EU-s testületek bírálják és osszák el a Magyarországnak járó uniós forrásokat – hangzott el azon DK-s sajtótájékoztatón, amin Németh Angéla, a XV. kerület Demokratikus Koalíció által is támogatott polgármestere is részt vett, írja az MTI. A polgármester elmondta, hogy nyolcadik próbálkozásra sem tudták elfogadni a kerület költségvetését. A politikus mindezért a Fidesz kerületi szervezetét okolta, szerinte a Fidesz helyi és fővárosi szervezetei egyaránt cserbenhagyták a kerületet.
Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője úgy fogalmazott: az elmúlt napokban bebizonyosodott, hogy a Fidesz megpróbálja sakkban tartani az önkormányzatokat, a tudományos életet, a civil szervezeteket. Orbán Viktor úgy tesz, mintha az uniós fejlesztési források az ő zsebpénzei lennének – tette hozzá, és kijelentette: a Demokratikus Koalíció el fogja érni, hogy az uniós támogatások a „korrupt Orbán-kormányt megkerülve”, közvetlenül jussanak el az emberekhez.

Fotó: Pintér Gábor Facebook-oldala

Fotó: Pintér Gábor Facebook-oldala

A Demokratikus Koalíció (DK) és a szocialisták „sara”, hogy a főváros XV. kerületének még mindig nincs költségvetése – reagált dr. Pintér Gábor, a Fidesz választókerületi elnöke, a Fidesz-KDNP kerületi frakcióvezetője szerdán Budapesten a DK sajtótájékoztatóján elhangzottakra, írja az MTI. A frakcióvezető hangsúlyozta: a Fidesz kerületi szervezete nem támogat olyan költségvetést, amely százmilliós nagyságrendben juttatna követhetetlen forrásokat a baloldali erőknek. Úgy fogalmazott: „Gyurcsányék pénzszivattyúnak akarják használni a XV. kerületet”.
Pintér Gábor azt mondta, a DK-nak nem az Európai Unióhoz kell rohangálni közvetlen uniós forrásokért; a kerületnek olyan felelős és hozzáértő vezetésre van szüksége, amely nem a pártérdekeket kiszolgáló, hanem az ott élő emberek igényeit szem előtt tartó költségvetést készít a XV. kerületnek.

Comments are closed.