Sokoldalú segítségnyújtás

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Sokan még mindig nevelési tanácsadónak hívják, pedig már három éve Pedagógiai Szakszolgálat az intézmény hivatalos neve. A törvény előírja, hogy a gyermeknek/tanulónak joga van ahhoz, hogy állapotának, adottságának megfelelő, megkülönböztetett ellátásban részesüljön. Hogyan működik ez a gyakorlatban? Erről a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XV. Kerületi Tagintézményének igazgatójával, Léránt Ildikóval beszélgetünk.

Léránt Ildikó/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Léránt Ildikó/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Mi változott a megnevezésen kívül?

– Régen a nevelési tanácsadás pszichoterápiából és fejlesztésből állt. A 2013/2014-es tanévtől 10 feladatot kaptunk, ebből kilenccel foglalkozunk a tagintézményekben, így a XV. kerületben is. Hozzánk tartozik a gyógypedagógiai tanácsadás, a korai fejlesztés, az oktatás és gondozás, a fejlesztő nevelés, a tankerületi szakértői bizottsági tevékenység, a nevelési tanácsadás, a logopédiai ellátás, a konduktív pedagógiai ellátás, a gyógytestnevelés, az iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás koordinálása, és a tehetségkoordinálás. A pályaválasztási tanácsadás a fővárosnál maradt.

– Évente hány gyerekkel kerülnek kapcsolatba?

– Minden évben nő a létszám. Tíz éve duplázódott, azóta évente már csak százasával emelkedik. A logopédiai, gyógypedagógiai szűrésekkel együtt körülbelül háromezer gyermekkel kerülünk kapcsolatba. Egy tanévben rendszeres belső foglalkozásokra mintegy ezerháromszáz jár hozzánk.

– Azt vesszük észre, hogy a szülők elbizonytalanodtak a szerepükben, egyszerű nevelési kérdésekkel is hozzánk fordulnak. Ugyanakkor súlyosabb problémákat is tudunk már diagnosztizálni. Például régen az autistákat nem tudtuk ilyen finoman differenciálni, ma már van erre lehetőségünk. Javaslom, hogy bátran forduljanak hozzánk akár a szülők, akár a pedagógusok!

– Miben látja a szakszolgálat erősségét?

– Több szakma képviselői dolgoznak együtt, és komplex szolgáltatást tudunk nyújtani. A logopédus, ha észreveszi az óvodában, hogy egy gyereknek mozgásterápiára, pszichoterápiára vagy kognitív fejlesztésre is szüksége lenne, szól a szülőknek, hogy keressék fel a szakszolgálatot. Egységben kezeljük a gyerekeket, hogy minél több oldalról kapjanak segítséget.

– A korai fejlesztés kiemelt figyelmet kap. Ez hatással lesz az önök munkájára?

– Nyilván. A prevenciónak van igazán értelme. A Nádastó parki bölcsődében végezzük a korai fejlesztést, de van baba-mama csoportunk, ahová azokat a szülőket várjuk, akiknek nem jár bölcsibe a gyereke, és bizonytalanok, vagy már megállapított problémájuk van. Jelenleg a védőnőket képzik a korai szűrésre, így várható, hogy hamarosan nagyon sok pici fog nálunk megjelenni, és igyekszünk erre felkészülni. A munkatársaim nagyon jó szakemberek, az ő hozzáállásuk az, ami a mai napig működteti az intézményünket.

Comments are closed.