Sajtótájékoztatók a kerület működésképtelenségéről

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Döntéshiány fontos ügyekben

Sajtótájékoztatót tartott a RáTE-DK-Liberálisok frakciója december 10-én, amelynek a „Fidesz destruktív magatartása által okozott károk a kerület lakóinak és az önkormányzatnak” volt a témája.

Király Csaba, Németh Angéla, Vékás Sándor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Király Csaba, Németh Angéla, Vékás Sándor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla frakcióvezető elmondta, hogy október 12-e óta a testület nem tudott fontos, lakosságot is érintő ügyekről érdemi döntéseket hozni, mivel a tízfős Fidesz-frakció akadályozza az előterjesztések tárgyalását. Nem szavazhattak például a Palota önkormányzati segély kérelmek elbírálásáról, amely hatvanegy rászorulót érint, és időközben még újabb harmincnyolc kérelem érkezett az önkormányzathoz. Nem tárgyalhatták az újszülöttek támogatásáról szóló rendelet módosítását, illetve új rendelet alkotását sem. Ez háromszázötven kedvezményezetett érint, és gyermekenként 20 ezer forint támogatás járna. A testület többek között nem dönthetett a hivatal dolgozóinak számla-hozzájárulásáról és illetménykiegészítéséről sem, amely 2014-ben biztosított volt, de jövőre ez kérdéses a döntéshiány miatt.

Király Csaba képviselő hozzáfűzte, hogy a kiépített közterületi kamerarendszer rendőrséggel kötött üzemeltetési szerződése december 31-én lejár, ha nem dönt a testület a megállapodás meghosszabbításáról, akkor 2015. január 1-jétől a rendőrség nem működteti tovább a rendszert. Említette a Fő úti bölcsődét is, amelynek alapító okiratát kellene módosítani ahhoz, hogy a megnövekedett gyereklétszám ellátáshoz szükséges négy új álláshelyet be lehessen tölteni. A testület erről sem tudott dönteni az elmúlt időszakban.

A képviselő arra is kitért, hogy az szmsz-ről, az egyes rendeletek módosításáról, az alpolgármesterek választásáról a Fidesz csomagban szeretne döntéseket hozni. Ennek egyik eleme az alpolgármesterek megválasztása, amelyről nem született konszenzus a Fidesz-frakció és Hajdu László polgármester között. A bizottságok számában, hat bizottság hét fővel felállás tekintetében viszont megegyezés jöhet létre. Azonban a Fidesz elvenné a döntési jogosítványokat a polgármestertől, és azt a fideszes többségű bizottságokra vagy a testületre ruházná át, továbbá az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiban csak az általuk delegált képviselők vagy külsősök lehetnének tagok.

Vékás Sándor frakcióvezető-helyettes hozzátette, a Fidesz szerint az szmsz értelmében a döntéseket a bizottságokban kell meghozni, de mivel ezeket nem hozták létre, ezért a testület nem tárgyalhatja az ülésekre bevitt előterjesztések többségét. Az önkormányzati törvény ezzel szemben kimondja – hangsúlyozza Vékás Sándor -, mivel a testület ruházza át jogkörét a bizottságokra, és amíg a bizottságok nem állnak fel, addig a testületnek kötelessége dönteni az előterjesztésekről határidőn belül.

A sajtótájékoztatót Németh Angéla azzal zárta, bíznak abban, hogy idén születhet megegyezés a felek között a kerület lakói érdekében.

Fidesz válasza a kerület működésképtelenségével kapcsolatos vádakra

Sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, dr. Pintér Gábor és László Tamás országgyűlési képviselő a kerületi működésképtelenségéről december 12-én a polgármesteri hivatalban.

László Tamás, PIntér Gábor/Fotó: XV Média, Vargosz

László Tamás, Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Vargosz

A sajtótájékoztatón többek között azokra a történésekre kívántak reagálni, amelyeket Hajdu László polgármester és szimpatizánsai különböző fórumokon és az intézményekbe kiküldött levelekben közvetítettek, melyek szerint a Fidesz-KDNP frakció és László Tamás a felelős az önkormányzat működésképtelensége miatt. László Tamás felháborítónak tartotta, hogy őket okolja a polgármester a kialakult helyi viszonyokért. Elmondta: ők három fő stratégiai pontot tartanak fontosnak, hogy végre elkezdődhessen a tényleges önkormányzati munka. Mindenekelőtt a többségi elven működő demokrácia helyreállítását szorgalmazzák, valamint a lakossági elvárásoknak eleget téve a kerület fejlődésének szolgálatát tartják szem előtt, míg a országos politizálást elutasítják az önkormányzati szférában.

– A választás után a balliberális oldal azonnal fenyegetéssel, megfélemlítéssel, majd kirúgásokkal tette nehezebbé az együttműködést. A  kisebbségben lévő balliberális oldal nyomást kíván gyakorolni a többségben lévő Fidesz-KDNP frakcióra, visszaélve a polgármesteri jogkörökkel, miszerint a képviselő testületi ülés levezetéséért Hajdu László felel, illetve csak ő jelölhet alpolgármestereket. Ezeken kívül ugyanis szinte minden jogkört a képviselő testület gyakorol, illetve átadhat a polgármesternek. A testület alakuló ülésén kizárólag a polgármester illetményének és költségtérítésének megszavazására került sor. Az általa jelölt, kizárólag balliberális alpolgármestereket a saját képviselői sem szavazták meg egyöntetűen. Azóta is csak a saját jelöltjeit terjeszti elő, amit azonban a Fidesz-KDNP frakció nem szavaz meg. A választási eredmény alapján álláspontunk az, hogy egy Fideszes vagy politikailag semleges alpolgármesterrel működhet kiegyensúlyozottan az önkormányzat. Ezzel szemben Hajdu László 4 alpolgármestert akar, ami több százmillió Ft-ba kerülne az adófizetők pénzéből. Ez két óvoda teljes körű felújításával egyenértékű. Amikor Hajdu úgy értékeli, hogy nem tudja akaratát a testületre kényszeríteni, törvénytelenül berekeszti azt – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Arra is kitért, hogy a jelenlegi kerületi polgármester nyomásgyakorlást folytatott a Fidesz-KDNP képviselőinek megkeresésével, megvesztegetési kísérletekkel, olyan beruházásokból várható bevételekkel, melyeket a lakosság egyértelműen elutasít, mint a Józsefvárosi piac jellegű konténerváros a Pólus Center mellett. A hivatalát nem rég átvett jegyző asszony, dr. Lampert Mónika a hivatal vezetését megfélemlítette, a törvényesség őre a politikai érdekek kiszolgálójává vált.

Dr. Pintér Gábor, azt nyomatékosította, hogy néhány hete megalakult a mindössze 7 fős frakció, amelyet DK-s, Liberálisok és RÁTÉ-s képviselők és a polgármester alkotnak. Az MSZP két képviselője nem vesz részt a baloldali frakcióban, önállóan képviseltetik magukat. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP tízfős frakciója stabil és olyan, főként fejlesztési témákban, melyek a lakosság érdekeit szolgálják, partnereket keres.

2014. december 12-re hirdetett Hajdu László DK-s polgármester rendkívüli képviselő-testületi ülést, az általa felfüggesztett december 5-i képviselő-testületi ülés folytatásaképpen, ami törvényi kötelezettsége. Ehhez képest az ülést egy nappal előbb felfüggesztette, ami példátlan. Ugyanez a helyzet a bizottságokkal, amelyek közül legalább egyet – a pénzüggyel és költségvetéssel foglalkozót – mindenképpen meg kellene alakítani. Álláspontunk szerint az előterjesztések alapos elemzése érdekében szakmai bizottságok működjenek. Ezek sem tudtak létrejönni, mivel a formális és informális tárgyalások sorozata után a múlt héten elért megegyezést sem tartotta be Hajdu László. Ez megbénítja a képviselők és az önkormányzat munkáját. Távozni kényszerült a hivatalból a jegyző és két főosztályvezető, akik munkájukat a kerület érdekében, felelősséggel végezték – jegyezte meg a helyi Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Comments are closed.