Pestújhelyi Napok

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Immár 22. alkalommal rendezi meg május 23-a és június 1-je között a Pestújhelyi Közösségi Ház (PeKH) a Pestújhelyi Napokat. A tíznapos rendezvénysorozaton számos programmal, kiállítással, előadással várják a XV. kerületi családokat.

Pestújhelyi Napok, archív/Fotó: XV Média, Vargosz

Pestújhelyi Napok, archív/Fotó: XV Média, Vargosz

László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő május 23-án este 7 órakor megnyitja a 22. Pestújhelyi Napokat. Köszöntőt mond Kelemen Árpád, az Újpalotai Szabadidő Központ vezetője.

Ugyanekkor nyílik meg az „ÜGY II.” című, Pestújhely oktatás- és nevelésügyének történetét az államosítástól 1989-ig bemutató helytörténeti kiállítás, amelyet Munkácsy Gyula, az Országos Pedagógiai Könyvtár es Múzeum igazgatóhelyettese nyit meg.

A protokoll után – jó idő esetén a ház kertjében, rossz idő esetén a színházteremben – fogadásra, rögtönzött osztálytalálkozóra várják a vendégeket – tudtuk meg Pintér Zsuzsánnától, a közösségi ház vezetőjétől.

Az immáron hagyományos Családi Nap május 24-én 9-től délután 4 óráig lesz, amelynek ezúttal az Észak-Pesti Kórház kertje ad otthont. Ahogyan azt a program rendszeres látogatói megszokhatták, idén is óvodás és iskolás duatlonnal (kerékpározás és futás) indul a rendezvény, majd a Ládafia Bábszínház előadása következik. A legkisebbek kipróbálhatják a fából faragott, kézzel hajtott körhintát, az óvodásokat Környei Alice gyermekjátszóval várja. A nagyobbaknak a Kinizsi TTK sport- és ügyességi játékokkal készül, a felnőttek pedig főzőversenyen mérhetik össze tudásukat, melyre május 22-éig lehet jelentkezni – mondta Pintér Zsuzsánna.

A Rákospalotai Temetőben május 25-én délelőtt 10 órától temetői séta indul Pestújhely nagyjai emlékeinek felidézésére. Este háromnegyed 7-től a Keresztelő Szent János templomban a Canterino vegyeskar ad koncertet.

A Pestújhelyi Közösségi Ház május 26-án délután 4 órától Képzőművész- és Varázslatos Alkotóköre nyitott rajzműhelyt szervez, amelynek keretében az érdeklődők kipróbálhatják, milyen Kissné Breczek Margit műhelyeiben dolgozni.

Biciklis kertmozi lesz este 9-től a ház kertjében (rossz idő esetén a színházteremben), ahol helyi kötődésű művészek kisfilmjeiből, és helyi érdekeltségű művekből lesz vetítés. A kerékpárral érkezők perecet kapnak ajándékba.

Nyitott tűzzománc műhely várja május 27-én az érdeklődőket a házban, este 7-től pedig a „Felsütött a nap az égre” népzenei sorozat 4. részében a moldvai csángók kultúráját ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők.

A Pátria Egyesület május 28-án este 6-kor ünnepélyes koszorúzást tart a városalapítók, dr. Szűcs István, Gerecze Péter és dr. Bezsilla Nándor emléktáblája előtt. Ugyanezen a napon este 7-től a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház előadásában a Halottak napjától virágvasárnapig című darabot tekinthetik meg a vendégek.

A gitárzene szerelmeseit várják május 29-én este 7-től a Pestújhelyi Közösségi Házba, a Hundows Gitárnzenekar fellépésével.

A ház ad otthont május 30-án délután 5 órától a 13. Pestújhelyi Ultibajnokságnak, amelyre a helyszínen lehet majd jelentkezni, a nevezés ingyenes. Szintén este 5 órakor kezdődik a Mini Sörfesztivál a Hörpentő sörözőben, amelyet László Tamás polgármester nyit meg. Az éjszakába nyúló rendezvényen a kézműves sör készítéséről hallhatnak előadást, lesz bűvészműsor, Showder klub, s zene és tánc.

A Dalnoki Jenő emléktorna május 31-én reggel fél 9-kor kezdődik, amelyen a Pestújhelyi Sport Club két utánpótlás-együttese bemutató mérkőzést játszik a BVSC és a REAC SISE csapataival. Fél 11-től kispályás felnőtt focibajnokság lesz, amelyre az 5+1 fős csapatok 2 ezer forintos nevezési díj ellenében május 30-áig nevezhetnek.

Fél 12-kor a múzeum kertjében egynapos kiállítás nyílik a XV. kerületi művészek alkotásaiból, déltől folytatódik a Mini Sörfesztivál a Hörpintőben, ezúttal totóval, tréfás sörversenyekkel várják a folyékony kenyér kedvelőit. Délután 2-től „Egy szan” címmel meghívásos bridzs csapatverseny lesz, amelyet Cserkuti Pál emlékére rendeznek.

A rendezvénysorozat utolsó napján, június 1-jén nyílik az „Olvasó ember” című fotókiállítás a PeKH-ben, a hasonló című fotópályázat alkotásaiból. Dél és délután 3 óra között a Mini Sörfesztivál morzsapartiját tartják a Hörpintőben, este 6-tól pedig a MÁV Szimfonikus zenekar ad koncertet az Észak-Pesti Kórház kertjében.

A Pestújhelyi Napok rendezvénysorozat keretében a művelődési ház pályázatot ír ki Pestújhely legszebb kertje címmel, melyre június 6-áig lehet nevezni levélben vagy személyesen, pontos név és cím megjelölésével. Az eredményhirdetés szeptember elején, a kertünk Kincsei terménybemutatón lesz – tudtuk meg Pintér Zsuzsánnától.

Comments are closed.