Kristálytól a varázsdohányig – Drogoplex együttgondolkodó nap

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

„Hogyan tudunk munkálkodni azon, hogy jobb állapotba kerüljenek a szerhasználók? A droghasználat és problémája jelen van a kerületben, ami gondolkodásra sarkall minket, szakembereket.” E szavakkal nyitotta meg Varga Mónika, a Drogprevenciós Alapítvány addiktológiai konzultánsa októberben az V. Drogoplex együttgondolkodó napot.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A szakmai fórumot az Utak, sorsok, arcok című civil pályázat jóvoltából a kerületi önkormányzat támogatta, ahol a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjai és partnerei tanácskoztak a szenvedélybetegséggel és függőséggel járó társadalmi gondokról.

Németh Angéla polgármester a fővárosi Hős utcai probléma kapcsán emelte ki, hogy bár városrészünkben szerencsére nincs ilyen mélységű drogterjesztés, azonban nem dughatjuk homokba a fejünket, és meg kell előzni a veszélyforrást. Dr. Buzna Andrea orvos igazgató a szorosabb együttműködést szorgalmazta a Drogprevenciós Alapítvánnyal. A kerületi egészségnapokon is aktív részvételre buzdította Varga Mónikát, mindemellett a Rákos úti szakrendelőben kihelyezett Kronodrog című prevenciós táblák aktualizálását vagy cseréjét javasolta. Ezenkívül biztosította a részvevőket, hogy minden eszközzel támogatja a drogprevenciót, melynek tevékenységét nagyra becsüli.

Varga Mónika a felvetések kapcsán megemlítette, hogy sajnos még mindig sok előítélet él a lakosokban, nehezen nyílnak meg, pedig az előadások segítségével szeretnének a felnövő generációnak irányt mutatni, míg Geist Gábor szociológus az új pszichoaktív szerek jelenlétét ecsetelte. Házi, nem reprezentatív felmérésükből kiderül, a kristály, a varázsdohány és a zilizlevél a legújabb őrület. A fórumon ezenkívül szó volt a hajléktalan szenvedélybetegekről, különböző addiktológiai rehabilitációról, és a közönség bevonásával a lehetőségekről, teendőkről is beszélgettek a konstruktív kliensellátás érdekében. A program lapunk megjelenésével egy időben, november 14-én együttgondolkodással folytatódik.

Comments are closed.