Ha nincs modern vasútvonal, legalább parkoló legyen

Átlagos olvasási idő: 1 perc

A Tizenötödikben tartott sajtótájékoztatót tartott szerdán Kanász-Nagy Máté, az LMP parlamenti képviselője, illetve Szilvágyi László, párt budapesti elnöke, a kerület 2. számú választási körzetének önkormányzati képviselője. A sajtótájékoztató témája Lázár János építési és közlekedési miniszternek a napokban a sajtóban is megjelent javaslata, mely szerint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) második pályázatából több fontos projekt – többek között a Budapest-Vác vasútvonal felújítása, a 3-as metró vonalának meghosszabbítása és budapesti kerékpárutak fejlesztése – is kikerült. A javaslatot a kormány is elfogadta, azóta már a Magyar Közlönyben is megjelent.

Egyelőre így maradnak ezek a sínek

„Megint kiderült, hogy a kormány magára hagyja a polgárait. Ezúttal Újpest és a XV. kerület lakosai a fő károsultjai a kormány döntéseinek” – mondta az országgyűlési képviselő a február 1-i sajtótájékoztatón.

„Az elmúlt hetekben több alkalommal is írásban kérdeztem a minisztertől, hogy mi lesz a 3-as metró meghosszabbításával és a káposztásmegyeri intermodális (egy helyre összpontosuló) csomópont kialakításával, de minden esetben elutasító választ kaptam. Sőt, a miniszter úr nevében Csepreghy Nándor államtitkár úr azt válaszolta, hogy ez nem a kormány, hanem a főváros kompetenciája. Hát, kérdem én, egy sokezer milliárdos beruházás hogy lehet a főváros kompetenciája?”

Szilvágyi László is azt hangsúlyozta, hogy megint a kerület lett becsapva, hisz immár sokadik alkalommal kap ígéretet a vasútfejlesztésre, ám eddig még egy kapavágás sem történt, és úgy tűnik, ez egy darabig még így marad. Pedig a vonattal való közlekedésnél nehéz lenne zöldebb vagy gyorsabb utazási formát találni: mindössze nyolc perc alatt lehet bejutni vele a Nyugati pályaudvarra.

„Természetesen számonkérjük a kormányon ennek a beruházásnak az elmaradását, de nagy valószínűséggel nemleges választ kapunk majd. Ezért ellentételezésül azt kérjük a kormánytól, hogy a volt Novák Piac területén egy P+R parkolót alakíthassunk ki, mellyel egy picit könnyíteni lehetne a kerületiek és az agglomerációból érkezők bejutását a belvárosba.”

FOTÓ: Csokonai Nonprofit Kft.

Comments are closed.