Értéknövelő távhő

A földgázfüggőség csökkentése, az ellátásbiztonság javítása, a költséghatékonyság növelése érdekében a Főtáv Zrt. Újpest és Újpalota távhőrendszereinek összekötéséről döntött, amihez a Környezeti és Operatív Program keretében 10 százalék vissza nem térítendő támogatást nyert el. A 4,5-5 milliárd forintos beruházás idén nyáron kezdődik és 2015 első felében fejeződik be. Mivel a munkálatok az Újpalotán élőket is érintik, a távhőszolgáltató lakossági fórumot tartott június 13-án.

Távhő/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Távhő/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A fejlesztések – távhőfelhasználókat is érintő – célja, hogy a Főtáv fogyasztói hődíjai csökkenjenek, így a távhőellátás valóban ingatlan-értéknövelő tényezővé váljon. Ezt a célkitűzést az Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt., mint a környezetvédelem területén elkötelezett társaság  is kiemelten támogatja.

A beruházás során új, a jelenleginél nagyobb kapacitású hőkiadó állomást alakítanak ki a Hulladékhasznosító Műben. Összekötik az újpesti és újpalotai távhőkörzetet, ezzel a föld fölött futó légvezetékek a régi nyomvonalon is a föld alá kerülnek. A forró víz keringtetésére szivattyúállomás épül a Külső Szilágyi út és Galopp utca sarkán, a Kolozsvári Utcai Általános Iskolát és a tanuszodát pedig bekötik a távhőrendszerbe – sorolta a hamarosan megvalósuló fejlesztéseket Orbán Tibor, a Főtáv műszaki vezérigazgató-helyettese.

A burkolatbontásokkal, időszakos szolgáltatáskiesésekkel járó munkálatok során az érintett lakóktól a Főtáv megértést és türelmet kér. A munkák pontos menetéről a fotav.hu oldalon található online munkatérképen, az esetleges melegvíz-korlátozásokról pedig az épületekben kihelyezett értesítőkről tájékozódhatnak a lakók.

Comments are closed.