Büdzsé közösségi tervezéssel

Átlagos olvasási idő: 2 perc
Fotó: XV Média, Nagy Botond

Tóth Veronika, Hajdu László, Vékás Sándor, Cserdiné Németh Angéla (b-j)/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Újpalota jövőjére fókuszáltak az önkormányzat vezetői és képviselők azon a nyílt fogadóórán, melyet január 16-án a Nyitott Ajtó Újpalotai Együttműködési Irodában tartottak. A tanácskozást Vékás Sándor, a 9. választókerület képviselője közösségi tervezésként aposztrofálta, mivel a képviselők eltökélt célja, hogy mindhárom városrészben – meghallgatva a lakossági igényeket – állítsák össze a kerület 2020-as büdzséjét.

A diskurzust a környék egyéni képviselői kezdték a 2019-es évértékelőjükkel, majd felvázolták a jövőbeli terveiket, elképzeléseiket. Először Tóth Veronika alpolgármester, a 10-es választókerület képviselője osztotta meg gondolatait. Majd Palocsai Béla, a 13. választókerület képviselője folytatta a beszámolót, illetve Vékás Sándor képviselő pontokba szedve fejtette ki az ötéves önkormányzati ciklusprogramját. Felszólat Hajdu László országgyűlési képviselő és Cserdiné Németh Angéla polgármester is.

A fogadóórán nagyon sok lakó kifejtette véleményét és kérdéseket tett fel. Többen arról érdeklődtek, lesz-e felújítási támogatás a panelházak esetében. A társasházakban élőket a hőszigeteléstől elkezdve a szeméttárolók, liftek állapotán keresztül az azbesztveszélyig sok minden érdekelte. Az akadálymentesítés szükségessége nemcsak a lakóházak, hanem a közterületek esetében is felvetődött. A közbiztonság, új térfigyelő kamerák telepítése is szóba került, és ezenkívül a parkok, játszóterek tisztasága, valamint a zöldterületek megóvása is terítéken volt.

A felvetésekre válaszolva a polgármester ígéretet tett, hogy lesz külön a társas- és külön a szövetkezeti házak felújítására, karbantartására keret a költségvetésben, valamint kamerák telepítésére is elkülönítenek forrást. Biztosította a résztvevőket, hogy támogatást lehet majd igényelni a panellakások azbesztmentesítésére is. Benedekné Bagyinszki Márta, a Városgazdálkodási Főosztály vezetője elmondta: ütemezetten folytatják a parkok rekonstrukcióját, a kerületiek láthatnak majd megjelölt fákat, mint korábban a Fő téren, ugyanis az elöregedett növények megújítása elengedhetetlen.

Komoly véleménykülönbség mutatkozott a parkolás ügyében a résztvevők körében. A Városgazdálkodási Főosztály vezetője felhívta a figyelmet, hogy folyamatosan növelik a parkolók számát, de egyszer el fog fogyni a beépíthető hely, és már csak a zöldterületeket rovására lehet újabbat létesíteni. Vékás Sándor szerint főként szemléletváltásra lenne szükség, hiszen gyakran egy háztartásban több gépjárművet is fenntartanak. A polgármester nyomatékosította, minden lehetőséget számításba vesznek azért, hogy az itt élők komfortérzetét növeljék, azonban fizető övezetet egyelőre nem terveznek bevezetni.

A Mindenki a tizenötödikért frakció tagjai garantálták a lakosoknak, hogy az észrevételeiket figyelembe veszik a költségvetés tervezésénél. A polgármester kiemelte, hasonló fogadóórát legközelebb február 20-án tartanak a Kolozsvár Utcai Általános Iskolában 17.30 órakor Király Csabával, a 7. és Gyurkó Dániellel, a 8. számú választókerület képviselőivel.

A fórumon a Fidesz-KDNP tagjai is részt vettek.

Comments are closed.