Átláthatósági biztos jelölése és jogkörcsorbítást elutasító nyilatkozat is szerepel majd a testületin

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A november 21-i testületi ülés előtt tartott sajtótájékoztatót Tóth Imre, a „Mindenki a Tizenötödikért” frakció vezetője és Szilvágyi László frakcióvezető-helyettes. Előzetesen két fontos napirendről beszéltek, az egyik egy nyilatkozat elfogadása az önkormányzatok jogköreinek csorbítása ellen, a másik pedig az önkormányzati intézmények, cégek átláthatóságát felügyelő biztosi hely létrehozása volt.

Tóth Imre és Szilvágyi László/Fotó: XV Média, Vargosz

„Salátatörvényekbe elbújtatva két olyan törvényjavaslat kerül be a parlamenti képviselők elé, ami tovább csorbítja az önkormányzatok jogköreit, ezzel pedig a demokráciát” – kezdte a tájékoztatót Tóth Imre. Az egyik törvényjavaslatban az építési hatósági jogkörök végleges elvonása szerepel, amit ha elfogadnak, akkor a lakóknak nem lesz beleszólásuk, milyen beruházásokat végezzenek a lakóhelyükön. Ezenkívül az iparűzési adó felhasználását is szabályozná a kormányzat, ezzel a lépéssel pedig azt érnék el, hogy az önkormányzatok nem gazdálkodhatnának szabadon az adóból befolyt pénzzel.

A frakcióvezető azt is elmondta, hogy a két törvényjavaslat ellen nyilatkozattal tiltakoznak és egyúttal szeretnék a kormány tudomására hozni, hogy elég volt az önkormányzatok jogköreinek további csorbításából, valamint abból, hogy a helyhatóságokat hűbérbirtokként próbálja kezelni a kormányzat. Abban is bíznak, hogy a nyilatkozathoz más kerületek is csatlakoznak, így közösen szólalhatnak fel azért, hogy a kormány vonja vissza a törvényjavaslatot. Amennyiben a testület elfogadja a dokumentumot, akkor a grémium felkéri Cserdiné Németh Angéla polgármestert arra, hogy hasonló lépést kezdeményezzen a Fővárosi Önkormányzatban is.

A november 21-i ülés másik fontos napirendjét, az átláthatósági biztosi pozíció létrehozását Szilvágyi László ismertette. A frakcióvezető-helyettes elmondta, az LMP XV. kerületi szervezete már az együttműködési tárgyalásokkor kérte, hogy az önkormányzat hozzon létre ilyen posztot. A biztos személyére az LMP tesz javaslatot, akiről annyit árult el, hogy nagy tapasztalattal rendelkező volt párigazgatójuk. „Nem szakmai felügyeletet vagy nyomozóhatósági munkát lát el a biztos. A folyamatok átláthatóságát ellenőrző munkatársról beszélünk, akinek többek között a meglevő szerződések átvilágítása is feladata lesz” – tette hozzá a frakcióvezető-helyettes.

Comments are closed.