Aktív nyugdíjasok között

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Háromévesen került Szabolcsból Pestújhelyre Kató Lászlóné Ficsor Zsuzsanna, majd hamarosan utánuk költöztek a nagyszülei és a dédszülei is. Együtt élt négy generáció, valószínűleg ezért kötődik az idősekhez, ezért dolgozik már 38 éve szépkorúakkal. Zsuzsi az ESZI Területi Gondozás Időseket Segítő Szolgálat Arany János utcai telephely szociális munkatársa. Elmesélte, hogyan változtak meg az idősek az elmúlt évtizedekben, miket szeretne megvalósítani a nappali ellátásban, és hogyan lehet elkerülni a szakmai kiégést.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Egy szerencsés véletlennek köszönheti, hogy már 38 éve dolgozik élete második munkahelyén Katóné Zsuzsi. Az idősellátás több területét végigjárta, volt területi gondozó is, jelenleg az Arany János utcai telephely nappali ellátásáért felelős. „Jelenleg több mint száz ellátottunk van, mindig sokan jönnek az állandó vagy az alkalmi rendezvényekre, most volt a nőnapi ünnepségünk, melyen több mint ötven hölgy vett részt” – magyarázta Zsuzsi. Vannak, akik a színjátszó körre jönnek, van, aki a klubba járó fodrász szolgáltatásait veszi igénybe, vagy csak ebédelni jár be, de legkedveltebbek a különböző „edzések”, például az ülőtorna, jóga, gerinctorna.
Katóné Zsuzsi szerint a jelenlegi idősek sokkal jobban odafigyelnek az egészségükre, fontos nekik a prevenció, az egészséges életmód. „Más most egy hetvenéves, mint húsz évvel ezelőtt. Máshogy öltözködnek, fontos nekik a kinézetük, szeretnek szórakozni járni. Évente kétszer szervezünk buszos kirándulást, nyaralást, sokan jönnek velünk oda is” – mondta Zsuzsa. A nappali ellátás szolgáltatását nem kell reklámozni, aki jól érzi magát, hívja a szomszédját, ismerőseit is. Jellemzően a hölgyek jönnek először (ők vannak többségben a tagok között is), majd gyakran jön utánuk a férjük is.
Jellemzően vidám a hangulat a tagok között, sok barátság alakult ki a falak között, de még szerelem is szövődött. Katóné Zsuzsi lelkesen mesélt a terveiről, a nyugdíjáig hátralevő két évben a színjátszó kört és az örömtáncot szeretné fejleszteni és több kirándulást tervez. „Én nem égtem ki, azzal foglalkozom, ami örömöt szerez, vetélkedőszervezéstől örömtáncig mindenfélét szervezek. Elmondhatatlanul sok szeretetet kapok itt az emberektől” – mondta mosolyogva.

Comments are closed.