A kórház sorsa sokakat érdekelt

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Nagy érdeklődés mellett tartották február 10-én az Észak-Pesti Kórház tervezett hasznosításáról rendezett lakossági tájékoztatót a Kolozsvár Utcai Általános Iskolában. Az Őrjárat utcai ingatlan sorsát ismerők szerint az érdeklődés már-már megközelítette az 1991-es rendezvényét, amikor a szovjet csapatok kivonulását követően először tehették civilek a lábukat a korábbi katonai kórház területére.

Fejlesztési terv/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fejlesztési terv/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hajdu László polgármester elmondása szerint a lakossági fórum apropóját az adta, hogy az ingatlan társtulajdonosa, a magyar állam tavaly októberben átadta a saját tulajdonrészét a kerületi önkormányzatnak, amely így 24 év után végre százszázalékos tulajdonosa lett a területnek. A kórház hasznosításáról már rengeteg terv látott napvilágot, ám eddig a társtulajdonosok – 2012-ig a Fővárosi Önkormányzat, azt követően pedig a magyar állam – miatt kudarcba fulladtak ezek az elképzelések. Ezen a helyzeten változtathat a tulajdonjog egyszerűsödése, ugyanakkor a jövőbeni terveket meghatározzák az anyagi források.

Ami biztos, hogy az elmúlt ciklusban az Észak-Pesti Mentőállomás már beköltözhetett az ingatlanra, és két épületnek, a 3-as és a 13-as jelűeknek a fejlesztési tervei is elkészültek. A tervek szerint a 13-as épületbe költözne a Szentmihályi úti Tüdőgondozó, a Bezsilla Nándor utcai háziorvosi rendelő, míg a 3-as épületben az idősek ellátását végeznék, és ott átmeneti otthon, illetve demensellátás is helyet kapna. A felújítás részleteiről  egy másik cikkünkben is beszámoltunk.

A rendezvényen László Tamás országgyűlési képviselő a távolabbi terveket is ecsetelte. Eszerint az Őrjárat utcában a későbbiekben dietetikai és diagnosztikai központot alakítanának ki, emellett a Rákos útról az orvosi ügyelet is ideköltözne, illetve egy tanuszodát is építenének ide.

A lakosság több kérdést is megfogalmazott, többek között, hogy a helyszín tömegközlekedéssel való megközelítése változik-e, vagy hogy gyermekorvosi ügyelet lesz-e a kerületben. Nagy valószínűséggel ezekről a felvetésekről is szó lesz a következő fórumokon. Ugyanis a téma terítékre kerül a jövőben is.

Comments are closed.