Kerületi tulajdonba kerül az Észak-Pesti Kórház

A képviselő-testület január végi ülésén úgy döntött, hogy jóváhagyja azt a megállapodástervezetet, amely a volt Észak-Pesti Kórház (ÉPK) ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról szól. Egyben felhatalmazta a polgármestert, hogy aláírja a végleges megállapodást.

ÉPK_13_Látványterv_09

Látványterv a 13. számú épület felújításáról

A volt kórház jelenleg felerészben önkormányzati, felerészben állami tulajdonban van. Tavaly ősszel a kormány úgy döntött, hogy az állami tulajdonrészt ingyenesen önkormányzatunk tulajdonába adja, amennyiben az ingatlanon közösségi célú fejlesztések valósulnak meg a jövőben.

A volt „oroszkórház” hasznosítására számos elképzelés született, egészségügyi, szociális és rekreációs, ezen belül sport, közpark, kultúra-művészet tevékenységekkel élesztenék újjá a területet. A nagyberuházások megvalósításához állami támogatás és uniós források bevonása szükséges.

Kerületi forrásból még idén elvégezhetik a 13. számú épület felújítását, erre a fedezet már a tavalyi költségvetésben rendelkezésre állt. Ide tüdőszűrő és tüdőgondozó, fizikoterápia és gyógytorna szolgáltatást, valamint háziorvosi rendelőket telepítenének.

– Az ingatlan legnagyobb épületében, az 1. jelűben a tervek szerint keleti orvoslási központot hoznának létre, már amennyiben a kormányzat ezt támogatja, és a kínai állam a XV. kerületi helyszínt választja – mondta el dr. Pintér Gábor a testületi ülésen.

Elhangzott, hogy az ingatlanfejlesztésre az elkövetkezendő években éves szinten 200-300 milliós nagyságrendben kellene költeni.

Hajdu László polgármester megjegyezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés januárban az ÉPK-t befektetésre alkalmas ingatlanná nyilvánította a Fővárosi Településszerkezeti Tervben, így komolyan felértékelődik a terület. Hozzátette, a megállapodás felhatalmazza az önkormányzatot arra, hogy céltámogatásokat, uniós forrásokat és magánbefektetőket keressenek a terület hasznosításának érdekében.

Comments are closed.