Rákospalotai egyirányúsítások

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A Szentmihályi út – Régi Fóti út – M3-as autópályabevezető – Aporháza utca által határolt terület közlekedéséről tartottak lakossági fórumot február 8-án a hivatalban.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az önkormányzat vezetői és a tervezésben részt vevő szakemberek nem először tájékoztatták a közvéleményt az elképzeléseikről, és a téma fontosságát bizonyítja, hogy a sokadik találkozás alkalmával is telt ház volt a teremben. Benedekné Bagyinszki Márta, a városgazdálkodási főosztály vezetője elmondta, hogy folyamatosan érkeznek a lakossági panaszok az említett területen tapasztalható áldatlan közlekedési állapotok miatt. A szűk utcák, a nagy átmenő forgalom, a nehézkes buszközlekedés, a családi házak közé ékelt ipari terület miatt. A nagy főutak által határolt nagyrészt családi házas terület nehezen megközelíthető, és ez az adottság az önkormányzatnak és a tervezőknek is komoly fejtörést okoz. Éppen ezért a helyzet megoldására a tervezéskor a lakosság javaslataira is támaszkodnak.

Agárdi János, a terület egyik önkormányzati képviselője elmondta, hogy a közlekedés javítását szolgáló terv alapjait már lerakták. Elsőként a Szentmihályi útra merőleges kis utcák egyirányúsítását tervezik – a Mátyás utca, a Fazekas sor és a Nagysándor József utca a Szentmihályi út felé, a Vécsey Károly és a Kiss Ernő utcák pedig Cserba Elemér utca felé lennének egyirányúak. Ezzel a parkolási problémákat is részben megoldanák. Az említett utcák ugyanis túlságosan szűkek ahhoz, hogy a kétirányú forgalmat és a kétoldali parkolást is elbírják.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A második lépés a terület Tempo 30-as övezetté alakítása lenne, és ezzel az átmenő forgalmat lassítanák. A képviselő hozzátette, hogy a változások érdeksérelemmel járnak, amit a február 8-i fórum is alátámasztott. A résztvevők ugyanis elsősorban azt kérték, hogy az utcájukban ne legyen nagy forgalom, illetve, hogy tudjanak majd parkolni a házuk előtt. Azonban néhány megfontolandó javaslat is érkezett a lakosságtól. Mint például, hogy a Cserba Elemér – Régi Fóti út kereszteződésbe közlekedési lámpát telepítsenek, és újítsák fel a Fazekas sor megviselt burkolatát, továbbá a Telek utcai cégek környékén új parkolókat alakítsanak ki.

A helyzet megoldása egy sakkjátszmához hasonlítható. Ezúttal a lakosok léptek, majd ismét a tervezők következnek, akik egyeztetnek a Budapest Közút Zrt.-vel, illetve a forrást biztosító önkormányzattal is. Ha minden jól alakul, akkor még idén újabb, lépéseket tesznek. De az már most biztosnak tűnik, hogy a partinak messze még a vége.

Comments are closed.