XVID: Megfilmesített hétköznapi életek

Három éve működik az Ady Endre utca 31-33. szám alatt a KOMA Bázis. A Zrinyi Gál Vince által vezetett közösségi színház nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy a negyvenezer lakosú újpalotai lakótelep közösségét bevonja a színházi előadások, produkciók készítésébe. Legújabb projektjük, az XVID a 16-28 éveseket célozza. A résztvevők megrendezhetik életükről, problémáikról szóló filmjüket.

Zrinyi Gál Vince

Zrinyi Gál Vince

Miért éppen a XV. kerületbe álmodtál színházat?

Szerintünk fontos lenne változtatni Budapest centralizáltságán, mert nem csak a belvárosban történnek kiemelkedő dolgok. A másik ok, hogy a XV. kerület nagyon izgalmas összetételű, hiszen található itt egy negyvenezres lakótelep, kertvárosi rész és bevásárlóközpont. Nem mellesleg pedig a kerület képviselő-testülete 2011-ben megszavazta a programunkat.

A KOMA ráadásul nem egyszerűen színház, hanem ennél több, közösségi színház. Ez mit jelent?

A közösségi színház egyik alapvetése, hogy a közösségre (esetünkben ez főleg a lakótelep) épít. A közösség tagjaival keressük meg a problémát, és azt velük együtt dolgozzuk fel. Nem nézőként, hanem alkotóként számítunk rájuk. Kritikus pozícióból vizsgáljuk a társadalmi problémákat, valamint arra törekszünk, hogy enyhítsük a frusztrációt és a konfliktusokat.

A lakótelepi közösség mennyire nyitott erre a kezdeményezésre?

Az elmúlt években ennyire bátor projektek, mint most, nem voltak. Dolgoztunk korábban középiskolákkal, gimnáziumokkal, főleg a Kontyfa és a Dózsa iskolákkal. Január közepén indult video projektünkre, az XVID-re húsz fiatal jelentkezett, és velük dolgozunk az elkövetkezendő időszakban. Örömmel tölt el minket, hogy a kerületben élő ifjak lelkesek és nyitottak erre a feladatra.

Szilveszter napján volt a premiere a Nemzeti Vegyesboltnak, amelyre február végéig minden jegy elkelt. Ezek szerint telitalálat lett a produkció…

Dömötör Tamás egy abszolút kultikus filmet, a Shop Stopot dolgozta fel, és mellé talált egy aktuális témát is, így várható volt, hogy többen fognak érdeklődni az előadás iránt. A darab híre több fontos portálon, közéleti oldalon megjelent, így olyan emberekhez is eljutottunk, akik eddig nem ismertek minket. Ami igazán érdekes, hogy bár 2011 óta itt működünk a kerületben, a kerületi lakosok is csak mostanában kezdtek eljönni az előadásainkra. Például az egyik szomszéd azért jött át jegyet vásárolni a darabra, aki egyébként még soha nem járt nálunk, mert már az összes kerületi ismerőse erről a darabról mesélt neki.

Comments are closed.