Védenék a vizeinket – a víz világnapja március 22-e

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A víz világnapját 1993 óta minden év március 22-én szervezik, a kezdeményezéssel is szeretnék felhívni a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Véget ért a fél évig tartó európai szintű társadalmi konzultáció, amely során az Európai Bizottság a vizeink védelmét célzó jogszabállyal, a Víz Keretirányelvvel kapcsolatban kérte ki az állampolgárok véleményét. A válaszadók egyértelműen kifejezték: azt akarják, hogy az unió ismét kiálljon vizeink megóvása mellett. A konzultáció március 11-én zárult, az elemzés várhatóan 2019 őszén fog megjelenni, a jogszabály jövőjéről pedig 2020 első felében hozzák meg a végső döntést.

Szilas-patak/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Szilas-patak/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A World Wildlife Fund (WWF), a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete és a többi civil szervezet addig is mindent megtesz azért, hogy a Víz Keretirányelvet ne gyengítsék, és hogy az egyes tagállamok a hatékony végrehajtást tartsák szem előtt a következő években. Így talán elérhető az a cél, hogy 2027-re Európa vizeinek nagy része jó ökológiai állapotba kerüljön. Az EU-tagállamok még 2000-ben döntöttek úgy, hogy a vizeket és vizes élőhelyeket pusztító folyamatokat megállítják, és vizeinket jobb állapotba hozzák. Az európai vizes élőhelyeknek csupán a 40 százaléka egészséges, Magyarországon pedig a felszíni vizek kevesebb mint 20 százalékának megfelelő az ökológiai állapota. Hazánk folyóinak és természetes árterületeinek több mint 90 százaléka eltűnt, ami a biológiai sokféleség nagymértékű csökkenését is eredményezte. Mindez olyan emberi tevékenységek eredménye, mint a gátak és víztározók építése, folyókanyarulatok levágása vagy a vizenyős területek lecsapolása és művelésbe vonása.

Comments are closed.