Vámpírromantika

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Jim Jarmusch, a kívülállásáról (is) híres rendező, Halhatatlan szeretők című filmjével, ezúttal a népszerű, vámpíros műfajban hozott létre teljesen egyedit.

Halhatatlan szeretők/Fotó: filmtrailer.hu

Halhatatlan szeretők/Fotó: filmtrailer.hu

A film nélkülözi a hátborzongató jeleneteket és maga a történet is végtelenül egyszerű: Adam (Tom Hiddleston) és Eve (Tilda Swinton) (azaz Ádám és Éva) évszázadok óta élnek boldog, kiegyensúlyozott házasságban, mígnem egy nap betoppan hozzájuk Ava (Mia Wasikowska), Eve kicsapongó, élvezeteket hajszoló, felelőtlen és főként semmiféle értéket nem tisztelő kishúga.
Eve – a gondoskodó, mindenre képes, abszolút kortalan (ős)anya figura – egyébként főként a marokkói Tangerben lakik, míg Adam Detroitban. A film egészére jellemző a tér- és időnélküliség, a távolság áthidalása csak repülőút kérdése. A vámpírpár azonban nemcsak téren és időn áll kívül, hanem az egyes kultúrákon is.
Évszázadokon keresztül kísérték nyomon a művészetek és a tudomány legkülönbözőbb területein tevékenykedőket, és készek mindent befogadni, megőrizni, ami érték. Adamet különösen bosszantja és elkeseríti az emberek szűklátókörűsége, és hogy az emberiség újra és újra elköveti – jórészt kicsinyességből eredő – végzetes hibáit.
Összességében tehát egy igazi, remekbeszabott, a Jarmuschra oly jellemző, kulturális sokszínűség jegyében forgatott „toleranciafilmet” láthatunk.

Comments are closed.