Változások az útdíjrendszerben

Január 1-jétől a személyautók számára néhány kivétellel a teljes gyorsforgalmi hálózat (tehát az M betűvel és sorszámmal jelölt utak) mindegyikének használata díjkötelessé vált, ideértve a 4. sz. és 61. sz. főút autóútként kijelölt szakaszait is. A díjmentes szakaszok többnyire megszűntek, továbbiakban sem kell azonban fizetni az M0 autóút három szakasza (1. sz. főút és M5 autópálya között, 4. sz. főút és M3 autópálya között, 11. sz. főút és a 2 sz. főút között a Megyeri híddal) és az M31 autópálya használatáért. A Ferihegyi repülőtérre vezető út, valamint a Pentele híd (M8) és a Szent László híd ( M9) is ingyenes lesz.

Budapesten belül fizetőssé váltak az autópályák, így az M3-as bevezető szakasza, a Szentmihályi úttól kifelé, azonban elkerülő útvonalat mindenhol találhatunk. Ha nem akarunk kerülni, a Pest megyei matricát kell megvenni, melynek éves díja 5000 forint. A matricák az ország 1500 benzinkútján, interneten (www.nemzetiutdij.hu) és mobiltelefonon is megvásárolhatók. A megyei matricák a megyehatár utáni első csomópontig érvényesek.

Azok a fogyatékkal élők és a legalább négy gyermeket nevelő családok, akiknek 7 személynél több férőhelyes furgonjuk van, a 10 000 forintos éves díj (D2) helyett az 5000 forintos (D1 kategória) díját kell fizetniük.

Türelmi idő is segít, hogy megszokjuk, mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj és az 1470 forintos szolgáltatási díj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig megveszik az adott szakaszra érvényes megyei matricát.

Comments are closed.