Valóság lehet az ötkarikás álomból

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Kétség sem férhet hozzá, hogy jelenleg Hárspataki Gábor a kerület legeredményesebb sportolója. A 20 esztendős karatés fiatalember 2015-ben sikert sikerre halmozott, ennek eredményeképpen pedig az edzők őt választották a tavalyi év legjobb karatésának.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Nem mindennapi teljesítmény áll a hátad mögött. Felsorolnád az eredményeidet?
– Valóban sikeres éven vagyok túl. Tavaly U21-es világ- és Európa-bajnok lettem, amely ebben a sportágban példa nélküli. Ezenkívül már a felnőttek között is sikerült komoly eredményeket elérnem. Tagja voltam a csapat-Eb-n bronzérmes magyar válogatottnak, a dobogó második fokára állhattam fel a Szuper Nyolcak versenyén és a legrangosabb sorozatban, a Premier Legue-ben is harmadik lettem összesítésben.
– Ezekkel igencsak elégedett lehetsz. Milyen helyezéseket vársz magadtól idén?
– Úgy vélem, egy sportoló sosem lehet elégedett, mert akkor a sikerek helyett kudarcok érik. Büszke vagyok az eddigiekre, de mindig előretekintek és a következő feladatokra koncentrálok. Idén három világversenyen – egy korosztályos Eb-n, illetve egy felnőtt vébén és egy Európa-bajnokságon – lesz lehetőségem bizonyítani, és szeretnék legalább kettőről éremmel hazatérni.
– Honnan ez a rajongásod a sportág iránt?
– Óvodáskorom óta imádom a karatét. Egy IX. kerületi oviban ismerkedtem meg a sportággal. Nagy lökést adott az is, hogy mindjárt az első versenyemen sikerült megnyernem a formagyakorlatot és a küzdelmet.
– A Dynamic klubbal pedig már érett versenyzőként kerültél kapcsolatba. Milyen körülmények között találkoztál a mostani edződdel, Fischer Mihállyal?
– Mindig is maximalista voltam, így nem elégedtem meg azzal sem, hogy a juniorvilágbajnokságon hetedik lettem. A Malajziában 2011-ben rendezett világversenyen találkoztam Fischer Mihály senseiel, akit megismerve döntöttem úgy, hogy elhagyom a nevelőegyesületemet. Az azóta elért eredmények pedig a döntésem helyességét bizonyították. A tavalyi sikereimet is neki köszönhetem.
– A karaténak köszönhető az is, hogy a kerületbe költöztél?
– Valóban szempont volt az új otthonunk kiválasztásakor, hogy az edzések a közelben legyenek. Minden szabadidőmet ugyanis a Neptun utca iskola tornatermében töltöm.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Merthogy nagyon is komoly céljaid vannak. Milyen álom beteljesedését várod?
– A Nemzetközi Olimpiai Bizottság idén szeptemberben dönthet arról, hogy 2020-ban a karate is olimpiai sportág legyen. Márpedig egy sportoló számára nincs is nemesebb cél, minthogy olimpikon, olimpiai érmes, de leginkább, hogy olimpiai bajnok legyen. Elismerem, én is erről álmodom.

Comments are closed.