Űrhajótól a borvidékekig

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Varga Pál grafikus, bélyegtervező nyolcvanadik születésnapját egy kiállítással ünnepelte meg a Szent István Bélyeggyűjtő Kör a Csokonai Művelődési Házban. Hosszú és sikeres pályafutása néhány emlékezetes állomását idéztük fel Varga Pállal.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az elmúlt évtizedekben sokan találkozhattak munkáival úgy, hogy közben nem tudták, ki tervezte a borítékra ragasztott bélyegeket. Megjelent bélyegei közül talán legismertebb az űrhajózással, a Challenger űrhajó katasztrófájával vagy Magyarország borvidékeivel kapcsolatos sorozata.
Varga Pál gyerekkorában maga is gyűjtötte a bélyegeket. Rákospalotán nevelkedett, családja gazdálkodással foglalkozott, a Szilas-patak környékén nőtt fel. Grafikusként többféle területen dolgozott, készített reklámgrafikákat, mesekönyv-illusztrációkat és a Galaktika újság borítóit is, de a ’70-es évektől főleg bélyegtervezéssel foglalkozott. A bélyeggyűjtőktől hét alkalommal kapta meg az Év legszebb bélyege címet, és háromszor a Magyar Posta is neki ítélte a Posta Művészeti Díját.
Emlékezetes történet volt, hogy mikor 1986-ban a Challenger űr­sikló felrobbant, a Posta kocsit küldött érte Hévízre, ahol feleségével pihent, és visszahozta a fővárosba, hogy tervezzen egy bélyeget a szomorú alkalomból. Rövid idő alatt kiadták az emlékbélyeget, és nem sokkal később egy nagy fekete, amerikai zászlós autó állt meg házuk előtt. „Az amerikai nagykövetség küldött ajándékul egy természetről szóló könyvet, így köszönték meg a munkámat” – mesélte a bélyegtervező.
Kedvenc sorozata az 1990-ben megjelent magyarországi borvidékek. Bár minden bélyegterv előtt sokat tanulmányozta az adott témát, ekkor elutazott minden borvidékre, megismerkedett a borászokkal és a jellemző fajtákkal. Az utolsó bélyeget 2008-ban tervezte, mivel szerinte „tudni kell abbahagyni”. Azóta akvarelleket fest és eljár a Bélyegmúzeumba is. Egyik fia is grafikus lett, és most a négy unokája közül az érettségire készülő lány gondolkozik azon, hogy művészeti egyetemen tanul tovább.

Comments are closed.