Újjávarázsolják a Kikötő környékét

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Több mint hárommillió forintot szavazott meg január végén a képviselő-testület a Nemzedékek parkja I. ütemére, vagy más néven a Kikötő Ifjúsági Sziget környékének fejlesztését célzó beruházás megvalósítására. További kétmilliót pedig a kötelező építési műszaki ellenőri feladatok ellátására. Így megkezdődhet végre a ma még kissé rendezetlen, gondozatlan terület átalakítása.

 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A kormány 2017-ben 78 millió forintos célzott támogatást biztosított a Kikötő Ifjúsági Sziget fejlesztésére. A pénzt az önkormányzat 2018 végén meg is kapta, ám a támogatás igénybevételére tavaly nem volt lehetőség a költségvetés hiánya miatt. A kivitelezésre ezért 2019 novemberében újabb közbeszerzési pályázatot kellett kiírni, amit a Reneszánsz Kertépítő Kft. nyert el. A társaság bruttó 81 millió 281 ezer forintért vállalta el a munkát. A központi támogatás és a kivitelezői ár közötti különbözetet biztosította januári határozatával a képviselő-testület.

A Száraznád utca és a Pattogós utca közötti nagy, de jelenleg meglehetősen lepusztult közpark felújítására az önkormányzat még 2018-ban elkészítette a koncepciót. A tervezés során fontos szempont volt, hogy ne csak a zöldfelület váljon rendezetté, ápolttá, hanem olyan területek is kialakuljanak, ahol a lakótelepen élők szívesen töltik szabadidejüket. Gondot fordítottak arra, hogy a park minden korosztálynak nyújtson kikapcsolódási lehetőséget,de a környező lakóházakban élőket se zavarják ezek a funkciók.

A Nemzedékek parkja kialakításának 1. ütemében az ifjúsági ház környékének fejlesztése valósul meg. Ennek során – többek között – kerékpáros pihenőt alakítanak ki a szobor melletti területen, felújítják a meglevő díszkutat, a legális graffitizés lehetőségét megteremtő parkot, mászófalat telepítenek és sakkasztalokat helyeznek ki a parkba. A hangulatos, szép környezetet cserjék, virágok ültetésével, növényekkel befuttatott pergolarendszerrel körülvett pihenőparkkal, új burkolatokkal, míg a fiatal korosztály számára beton ülőbútorok kihelyezésével igyekeznek megteremteni. A parkban lesz még egy szabadtéri kiállításoknak helyet biztosító terület, valamint az aktív kikapcsolódást szolgáló tollaslabdapálya is.

A beruházás idén megvalósulhat, a további ütemek teljesítése a következő évek feladata lesz.

Comments are closed.