Trükkös tolvajok járják a kerületet

Sajnos, nagyon sokszor próbálnak idős embereket becsapni trükkös tolvajok a kerületünkben. Éppen ezért kérjük a szépkorúakat, legyenek óvatosak és ne dőljenek be a csalóknak. Ha idegen hívja őket telefonon valamilyen ürüggyel, kérdezzenek utána az információknak családtagjuknál, vagy annál, akire hivatkozik a telefonáló, és ne engedjenek be ismeretleneket a lakásukba. A cikkeket az Életképek október 20-án megjelent 19. számában közöltük.

Zsuzsára várva

Egy ismeretlen az unokájaként telefonált egy kerületi férfinak. A lány kétségbeesetten azt hajtogatta, hogy „nagy bajba került, és azonnal ki kell fizetnie 1,7 millió forintot, máskülönben megölik”. A nagyapa megijedt, gyorsan összeszedett 500 ezer forintot, amelyet át is adott az unokája állítólagos barátnőjének, Zsuzsának. Később az álunoka megint telefonált és kérte, hogy a nagypapa megint adjon pénzt Zsuzsinak, ám végül nem jelentkezett a „barátnő”.

Az idős férfi egy darabig várta Zsuzsát, majd felhívta az unokáját, hogy megtudakolja, kinek adja át az újabb pénzes borítékot. A csalásra így derült fény, a félmillió forint azonban Zsuzsival együtt nyomtalanul eltűnt.

A trükkök trükkje

Telefonon értesítettek egy idős hölgyet, hogy postai úton 5000 forint értékű Erzsébet-utalványt kap. A telefonáló nő elbeszélgetett az idős asszonnyal, akit alaposan kikérdezett az életkörülményeiről. Másnap délelőtt a XVIII. kerületi rendőrkapitányság nevében hívták a nőt, és elmondták neki, hogy az utalványos trükkel sok bűncselekményt követtek el, ezért kiküldenek hozzá két nyomozót ellenőrzésre.

A két civil ruhás rendőr be is csöngetett, és a nővel előpakoltatták az értékeit, mindent alaposan lefényképeztek, jegyzőkönyveztek. Azután az egyikük lefoglalta az asszonyt, míg a másik elpakolta a több százezer forintnyi készpénzt és ékszert. Ezzel a módszerrel már több bűncselekményt követtek el a kerületben, amelyek feltételezhetően egy bandához köthetők.

Comments are closed.