Teljesen megújult a rákospalotai Deák utca

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Elkészült a BKK beruházásában a XV. kerületi Deák utca és a hozzá csatlakozó mellékág felújítása. A korszerűsítés célja egy élhetőbb, zöldebb környezet kialakítása volt, ahol biztosítva van az akadálymentes közlekedés.

A XV. kerületi projekt keretében teljes hosszában felújították a Deák utcát, valamint a hozzá csatlakozó mellékágat a Hubay Jenő térig. A nyáron indult kivitelezés csaknem négy hónapig tartott, a műszaki átadás-átvételi eljárás október végén kezdődött.

A rekonstrukció ezekre a feladatokra terjedt ki:

 • A teljes pályaszerkezetet kicserélték, valamint új járdákat építettek.
 • Gyalogátkelőhelyeket létesítettek a Deák utcán és a Fő úton.
 • Fákat ültettek és új zöldfelületeket hoztak létre.
 • Új parkolóhelyeket alakítottak ki.
 • Autóbuszöblöt építettek a korábbi folyópályás kialakítás helyett.
 • Biztosították az akadálymentes közlekedés feltételeit.
 • Korszerűsítették a közvilágítást.

A rákospalotai Deák utca felújításának jelentősebb mérföldkövei

 • Február: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága elfogadta a közbeszerzési eljárás eredményére vonatkozó előterjesztést, így a szerződéskötési moratórium lejárta után elkezdődhetett a szerződéskötés folyamata a kivitelezővel.
 • Április: lezárult a szerződéskötés folyamata, a BKK és a közbeszerzési eljárás nyertese, a Penta Kft. aláírta a vállalkozási szerződést, ennek köszönhetően kezdetét vehette a tényleges felújítási munkák előkészítése.
 • Június: véget ért a korszerűsítés előkészítése, ezért június 1-jén a kivitelező átvette a munkaterületet. A tényleges munka június 14-én kezdődött, ezzel egy időben az útszakasz egyirányú lett a Hubay Jenő tértől a Fő út felé, ezért megváltozott az arra közlekedő 25-ös és 125-ös autóbuszok útvonala.
 • Szeptember: szinte teljesen elkészült a Deák utca és a hozzá csatlakozó mellékág új pályaszerkezetének aszfaltrétege. Szeptember 11-től újraindulhatott a kétirányú forgalom, és már az arra közlekedő autóbuszok is az eredeti útvonalukon járhattak.

Élhetőbbé tesszük Budapestet: fővárosszerte a tervezett ütemben zajlanak a felújítások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó korszerűsítési munkák, azaz a Blaha Lujza tér, a pesti Duna-part belvárosi szakaszának újjáépítése és a Lánchíd felújítása mellett az újpesti Rózsa utcában és az újbudai Péterhegyi úton is idén nyáron indult a rekonstrukció a BKK beruházásában – ez utóbbiakat novemberben visszaadták a forgalomnak. Az útfelújítási program további eleme az angyalföldi Göncöl utca rekonstrukciója, valamint az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti szakaszának, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve.

 

Comments are closed.