Tavasztól kezdődnek a szűrőprogramok

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A betegségek korai stádiumban történő felismerése és a XV. kerület egészségügyi helyzetének felmérése céljából szűrőprogramot indított útjára a Rákos úti Szakrendelő 2013-ban.

– Márciusban a dementia-szűréssel indítottuk a programsorozatot, de – sajnos – nem kommunikáltuk megfelelően ezt a lehetőséget, így a lakosok is csak későn értesültek róla – mondta dr. Wallner Éva főorvos, a szűrőprogram vezetője. – Ha lehetőségünk lesz rá, idén ezt a szűrést mindenképpen megismételjük.

Tavaly áprilistól azonban már zökkenőmentesen folytatódott a program. A szájüregi rákszűrést, a prosztata-szűrést, az érszűkület-vizsgálatot, majd az emlő- és nőgyógyászati rákszűrést, a hallás- és a látásvizsgálatot, az emésztőszervi rákszűrést és légzésfunkció-vizsgálatot kellő időben tudatták a lakossággal, így ezeken sokan vettek részt.

– Egyedül az októberre tervezett melanómaszűrést kellett törölnünk, a bőrgyógyász kolléga távozása miatt, s mivel ez a betegség is sokakat érint, az idei programunkban mindenképpen kiemelt figyelmet szentelünk a témának.

Dr. Wallner Éva szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy szükségesek ezek a programok. A tavalyi szűrésekre összesen ezeregyszázhetven jelentkezőt regisztráltak, és közülük százkilencvenhárom beteget – a résztvevők 16,5 százalékát – küldték további vizsgálatokra. A legmegdöbbentőbb adat az érszűkület-vizsgálatakor jelentkezett, itt ugyanis a résztvevőknek mintegy a felénél problémát találtak.

– Az idén is várhatóan márciustól kezdjük a szűréseket. A programot még szervezzük, a tavalyi hiányosságokat, a dementia- és a melanóma-szűréseket pótolni fogjuk. Az már szinte biztos, hogy tavasszal a szív- és érrendszeri vizsgálattal indítjuk a sorozatot – mondta a szakember.

Comments are closed.