Táblaavatás

Átlagos olvasási idő: < 1 perc
Táblaavatás

Táblaavatás

Felavatták a Pestújhelyi Gyermekotthon épületének múltját és történelmét bemutató helytörténeti emléktáblát december 10-én.
Egy dinamikusan változó település élhetősége, hagyománya, „otthonossága” az ott lakók tradíciójának, emlékeinek minőségén is nagyban múlik. Egy-egy jelentős épület, intézmény, városrész eltűnése az idő előrehaladtával feledteti az emlékét, betölthetetlen űrt hagy maga után akkor is, ha helyére más, új épület, épületegyüttes kerül, még ha az építmény funkciójában nem is változik.
A felejtés ellen ellen kívánnak tenni, ezért a Csokonai Művelődési Központ munkatársa, Sz. Urbán Szilvia művelődésszervező útjára indította a Város-Emlék-Képek programot. Régi fotókról, képeslapokról a már nem létező vagy megváltozott küllemű, funkciójú épületekről B1 méretre felnagyított fotót, melléjük 4-5 soros értelmező-magyarázó szöveget készít időtálló, esztétikus keretben. Az első táblák helyét egy, a kerületben létrejött helytörténet iránt érdeklődő, civil közösséggel közösen választotta ki.
A most felavatott tábla már a hatodik a sorban, s az éppen 101 esztendeje, 1912-ben megnyílt mozi, a Sebők Mozgónak, későbbi nevén Terv Mozinak állít emléket.

Fotó: xv média, Nagy botond

Comments are closed.