A szakképzési centrumokba várják a sikertelenül felvételizőket

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A szakképzési centrumokba várják azok jelentkezését, akik sikertelenül felvételiztek az idén a felsőoktatásba – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

A 33 ezer érintett fiatalt már levélben értesítette az Oktatási Hivatal erről. A jeletkezők több mint 270 szakma közül választhatnak nappali, esti és levelező képzésen egyaránt. A hiányszakmák esetében ösztöndíjra lehetnek jogosultak. A három éves technikusi kurzusokon részt vevők havi 20-50 ezer forint, az úgynevezett kétkezi munkára képesítő két éves kurzust választók pedig 10-35 ezer forintos havi juttatásra számíthatnak.
A beszélgetésből az is kiderült, hogy 20 hiányszakmát tartanak nyilván, amelyek megyénként változnak. Ilyen többek között az ács, a gépi forgácsoló, a hegesztő, az asztalos, de hiány van női szabóból, a logisztikai-, pénzügyi-, számviteli ügyintézőből. A technikusok körében a legkeresettebbek a vegyésztechnikusok és a hiányszakmák közé sorolható a szakács is.

 

Comments are closed.