Segítség a rászorulóknak

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Mostantól a korábbinál több embernek segít majd az önkormányzat. A képviselő-testület ülésén emelték a jövedelemhatárokat és a támogatások összegét. A soha nem látott infláció miatt nő a közétkeztetés díja, de a költségek javát így sem terhelik a szülőkre.

Mindenki tudja, mennyivel emelkedtek az élelmiszerárak, illetve a rezsi, így érthető, hogy a közétkeztetési cég drágábban szállítja a reggelit, az ebédet, illetve az uzsonnát. Ennek következtében idén az önkormányzat közel 300 millió forinttal kénytelen a tervezettnél többet fizetni a gyermekek étkeztetésére – hangzott el a képviselő-testület mai ülésén. A kerületnek ezért emelni kell a térítési díjakat, úgy, hogy ne feledkezzenek meg mindeközben a szülők helyzetéről sem.

Az önkormányzat ezért a díj megállapításakor az úgynevezett nyersanyagnorma 10 százalékát átvállalja, és az ételek előállításának rezsiköltségét is fizeti.

Május 1-től változnak a bölcsődei térítési díjak, ám mert a jövedelemhatárokat is módosítják, sokan nem többet, hanem kevesebbet fognak fizetni. Mostanáig azok, akiknek a családjában 160.001 forintnál magasabb az egy főre jutó havi jövedelem, napi 400 forintot fizettek az ellátásért, a jövőben viszont 200.000 forintig 300 forint lesz a napi térítési díj, és a legmagasabb jövedelműek sem fizetnek ezért 600 forintnál többet.

Az elmúlt évben ugyan többször emelték a nyugdíjakat, emellett az idősek 13. havi nyugdíjban és egy kisebb összegű prémiumban is részesültek, azonban a nyugdíjak vásárlóértéke így is csökkent. Az infláció sajnos azokat sem kíméli, akik dolgoznak, ezért Cserdiné Németh Angéla polgármester javaslatára a testület jóval több kerületi számára tette mostantól elérhetővé a különböző támogatásokat. Emelték a jövedelemhatárokat, és az adható pénz összegét. A Palota iskoláztatási segítség pedig a jövőben a középiskolás gyerekek szüleinek is jár. Az utolsó évfolyam megkezdésekor azok a családok, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 250.000 forintot, 25.000 forint támogatást kapnak. Újdonság, hogy a mostantól az időseket szintén segíti az önkormányzat.

Rákospalota várossá válásának 100 éves évfordulója alkalmából ebben az évben a 100 éves kerületi lakók egyszeri 100 ezer forintos támogatást kapnak. Emellett a kerületben élő 85, 90, 95 és 100 éven felüli emberek megsegítésére idén több, mint 13 milliót költ a XV. kerület.

Új önkormányzati rendelet is született, ez alkalommal a civilek támogatásáról. A kerületben több mint száz ilyen szervezetet működik. Sokuk számára szinte az egyetlen forrást az önkormányzat által kiírt civil pályázati lehetőség jelenti. Az új rendelet megalkotása azért vált szükségessé, mert a mostanáig érvényes jogszabály nehezítette a pályázati folyamatot és az ügyintézést.

A takarékosság jegyében mostantól „energiamérleg” készül a kerületben. Ebből kiderül majd, hol és mennyit fogyasztanak, hogyan változnak az intézményekben a fogyasztási szokások, illetve mennyit lehet a különböző energetikai intézkedésekkel, beruházásokkal spórolni. Tavaly októberben, az energia-vészhelyzetben határozatban szólították fel az önkormányzat intézményeit a takarékosságra. Emlékezhetünk arra, hogy egyebek mellett a Hivatalban hosszabb volt a téli igazgatási szünet, mindenhol alacsonyabbra tekerték a fűtőtesteket, és november 14-től a Csokonai Nonprofit Kft. telephelyei két kivétellel ideiglenesen bezártak.

Miután a takarékossági intézkedések március 31-ig szóltak, a képviselő-testületnek döntenie kellett a hogyanról. A polgármester előterjesztése alapján határozatlan ideig érvényben maradnak a víz- és fűtési hőmérsékletekre vonatkozó szabályok, kiegészítve a léghűtésre vonatkozó szabályokkal. Az önkormányzat Eötvös utca 1. fszt. alatt található telephelye április 1-vel ismét megnyílik, akár csak a Csokonai Nonprofit Kft. valamennyi telephelye.

Az óvodák április 1-től hétfőtől péntekig naponta reggel 6-tól délután 17.30-igy lesznek nyitva, a Tanuszoda azonban továbbra is zárva marad. A takarékosság jegyében folytatják az önkormányzat épületeinek korszerűsítését. A hagyományos égőket mindenütt LED fényforrásokra cserélik, szigetelik a tetőket és a homlokzatokat, cserélik a nyílászárókat, ezek mellett igyekeznek hőszivattyús-, illetve napelem rendszereket kiépíteni.

Hosszú vita végén a testület megbízta a polgármestert, hogy az önkormányzati intézményekkel, a helyi civil szervezetekkel és szakértőkkel közösen az év végéig dolgozza ki a gyermekvédelmi koncepció tervezetét. A gyermekvédelemről eredetileg a fideszes képviselők nyújtottak be elfogadásra ajánlott nyilatkozatot, ehelyett azonban Cserdiné Németh Angéla pártpolitikától mentes javaslatát szavazták meg.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy legalább a jelenlegivel azonos állami finanszírozási feltételek biztosítása mellett, továbbra is saját fenntartásában kívánja működtetni a Dr. Vass László Egészségügyi Intézményt. Erről a polgármester levélben már értesítette az Országos Kórházi Főigazgatóságot és azt is megírta, hogy a szándéknyilatkozatról – amelyet március 24-ig kellett elküldeni – az önkormányzati képviselők március 30-án tudnak dönteni. A szavazás eredményéről pedig azonnal értesíti a Főigazgatóságot.

A sürgősséggel tárgyalt előterjesztést a Fidesz frakció is megszavazta. Szalay Kornél frakcióvezető ugyanis a szakrendelő főigazgatójától azt hallotta, jó lenne az önkormányzat kötelékében maradni. A szakrendelők államosítás már 2013-ban is felmerült, ám a tiltakozások miatt meghátrált az akkori Orbán-kormány. A testület reméli, nem veszik el a rendelőt, ezt annál is inkább fontosnak tartják, mert a XV. kerületben nincs kórház.

Napirend előtt Farkas Edit, a Mindenki a Tizenötödikért frakció tagja bejelentette, aláírásgyűjtést indítanak annak érdekében, hogy végre használhatóvá tegyék az Istvántelki úti vasúti megálló hosszú peronját. Három éve ugyanis az itt élőkkel együtt hiába küzdenek azért, hogy a peront a Wysocki illetve a Dugonics utca felől biztonságosan meg lehessen közelíteni. Ígéretet ugyan kaptak erre, de a peron babakocsival, kerekesszékkel most is megközelíthetetlen.

Az ülés elején a polgármester köszöntötte Kiss Zsófiát, a XV. kerületi TV főszerkesztőjét, aki magas színvonalú munkája elismeréséül március 15-én, a magyar sajtó napja alkalmából Csengery-díjat vehetett át Karácsony Gergely főpolgármestertől. Illés Beatrix rendőr zászlós pedig a Hónap rendőre lett.

Közétkeztetési kerekasztal

Április 12-én közétkeztetési kerekasztalt hív össze az önkormányzat. Ez alkalommal egyebek mellett az étkeztetés-, a főzőkonyhák színvonaláról lesz szó. Erről Tóth Imre alpolgármester, a Mindenki a Tizenötödikért frakció vezetője beszélt az ülést követő sajtótájékoztatón. Tóth Vera alpolgármester a szociális támogatási rendszer újdonságait ismertette. Arról beszélt, az önkormányzatnak feladata, hogy a rászorulókon segítsen. Lukács Dániel, a frakció pártoló tagja az energia-korszerűsítés mellett emelt szót. Egyebek mellett arról, hogy a kerület óvodáiban modernizálják a fűtést, a vízszolgáltatást, ami az önkormányzatnak közel 132 millió forintba fog kerülni.

SZÖVEG: Fazekas Ágnes

FOTÓ: Csokonai15

Comments are closed.