Racionalizálás és betegbiztonság

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Megváltozott 2015. november 1-jétől a betegek ellátása, az újpesti Károlyi kórház a továbbiakban kizárólag krónikus, rehabilitációs és ápolási feladatokat lát el – tudtuk meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kommunikációs munkatársától.
Az átszervezés, a feltételek kialakítása elkezdődött, és tart a mai napig is a fenntartó közreműködésével és segítségével. A változástól várhatóan hosszú távon biztosítható az érintett betegek megfelelő, rugalmas ellátása, valamint megszüntetik a Károlyi kórház veszteséges gazdálkodását.
A Károlyi kórház 2015. november 1-jéig a XV. kerületi betegeknek alapszintű sebészeti és kardiológiai ellátást nyújtott. A IV. kerület 23 területen, például az angiológia, érsebészet, fül-orr-gégészet, neurológia, urológia, szülészet, nőgyógyászat, ortopédia a változást megelőzően és azt követően is a Magyar Honvédség Egészségügyi Központhoz (MH EK – Honvédkórház) tartozott/tartozik. Ezek esetében a komolyabb beavatkozásokat, azaz a magasabb progresszivitású, specifikus ellátást igénylő betegek mindig is a honvédség központjához tartoztak.
A két érintett kerület betegellátásában annyi változás állt be, hogy 2015. november 1-jétől minden belgyógyászati, kardiológiai és sebészeti ellátást a MH EK-ban végeznek el.
A Károlyi Sándor Kórházban az átalakítást követően a fekvőbeteg-osztályokhoz tartozó szakambulanciák megszűntek, illetve a röntgen- és ultrahang-diagnosztikai feladatok száma csökkent. Ezzel jelentős szakorvosi és nem szakorvosi órák szabadultak fel. Ezért a szakmák közötti átcsoportosítással bővítették a rehabilitációs osztályok tevékenységét kiegészítő szakambulanciák kapacitását.
– A Károlyi Sándor Kórházban dolgozó orvosok egy része a struktúraváltás után is a kórházban dolgozik tovább. Vannak, akik az MH EK-ban, vagy más fekvőbeteg-intézetekben, például a Szent Margit Kórházban, Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetben folytatják pályájukat, illetve volt, aki felmentését vagy nyugdíjazását kérte – tájékoztatta lapunkat az ÁEEK.

Comments are closed.