Püspöki áldás az urnatemetőre

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Rendhagyó hálaadó istentiszteletet tartottak a Régi Fóti úti evangélikus templomban október 20-án, ahol felavatták az újabb urnatemetőt. Rendhagyót, mert a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség életében ritkán fordul elő, hogy a vasárnapi hálaadó istentiszteletet nem a helyi lelkész – Ponicsán Erzsébet –, hanem az egyházmegye valamelyik vezetője celebrálja.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Utoljára 2017 végén volt erre példa, amikor Cselovszky Ferenc, a Magyarországi Evangélikus Egyház Pesti Egyházmegyéjének püspöke mondott áldást a rákospalotai híveknek. Az akkori egyházvezetői látogatás célja a templom alatti urnatemető első fejlesztésének felszentelése volt.
Idén október 20-án hasonló okból érkezett a déli egyházkerület tavaly megválasztott új püspöke, Kondor Péter, aki előbb a felújított szószékről mondott áldást a gyülekezet tagjainak, majd az urnatemető 140 férőhelyes második ütemű fejlesztését is megáldotta.
Dudás Györgytől, a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség nemrég megválasztott új felügyelőjétől megtudtuk, hogy a Régi Fóti úti urnatemető kialakítását még Bátovszky Gábor lelkész kezdeményezte 2006 környékén. Akkor hosszas tervezés és engedélyeztetés után a templom alagsorában 80 urnafül­két alakítottak ki. Ezek azonban gyorsan elfogytak, így a gyülekezet presbitériuma három éve a bővítés mellett döntött. Ennek első üteme 2017 végére, a második pedig idén májusra készült el. A 140 férőhelyes új szárnyban már tavaly óta tartanak temetéseket.

Comments are closed.