Prima Primissima Díjat kapott Dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella mesteredző

Átlagos olvasási idő: 2 perc
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat december 6-án este a Müpában, Dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella röplabda-mesteredzőt a magyar sport kategóriában díjazták Prima Primissima Díjjal – írja az MTI. A nyugalmazott testnevelő tanár és mesteredző a kerületi röplabdaklub alapítójának, a kiváló játékosnak, Szalayné Sebők Évának volt az edzője. A magyar irodalom kategóriában a kerületi írót, irodalomtörténészt, Alexa Károlyt is jelölték.

Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella nyugalmazott testnevelő tanár és mesteredző, ma is aktív szaktanácsadó 1949 és 1957 között 26 alkalommal játszott a válogatottban. A női röplabdaedzősködés úttörője, az első női edző, aki több olimpián irányította csapatát. Edzősködni a Ganz Villanyban kezdett, közben nemcsak a Testnevelési Főiskolát végezte el, hanem pedagógiából és pszichológiából is diplomát és szakedzői képesítést szerzett. Magyarországon ő írta és védte meg először doktori disszertációját röplabdázásból. A felnőtt női válogatott szövetségi kapitányaként páratlan sikereket ért el a magyar röplabdasportban. Három olimpiára juttatta ki a nemzeti együttest, két világ- és öt Európa-bajnokságon dirigálta legjobbjainkat.

A díjat kerületünk díszpolgára, Demján Sándor alapította a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban. Az OTP Bank hat éve tartja fenn a széles körű társadalmi elfogadottságú díjat. Idén is harminc díjazottat választottak ki, akik az elismerés mellett összesen 250 millió forintos támogatásban is részesülnek a saját szakterületükön a díjazottak. Tíz kategóriában hirdetnek kiválóságokat: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet.

A kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül végül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese – áll a Prima Primissima oldalon.

Minden kategóriában három díjazott van és az alapítvány kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, összesen tízet. A Primissimák 15, míg a Primák 5 millió forint elismerésben részesülnek. A Közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb, a jelölt személye idén is sms-szavazással dőlt el.

Comments are closed.