Példamutató hivatás

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Életünk folyamán több olyan emberrel találkozunk, aki hatással van fejlődésünkre, életszemléletünkre. Ebből a szempontból egy jó pedagógus talán a legmeghatározóbb, hiszen tettével, cselekedetével, tudásával olyan irányvonalakat adhat tanítványainak, melyek a diákok egész életét jótékonyan befolyásolhatja.

Pedagógusnap/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Pedagógusnap/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Minden ember sokat köszönhet tanárainak, pedagógusainak. 1951-ben a minisztertanács döntött arról, hogy minden év június első vasárnapja a pedagógusok ünnepe legyen. Magyarországon 1952. június 7–8-án tartották először ezt a napot, s ez alkalomból adták át a Parlamentben a Kiváló Tanár, Kiváló Tanító kitüntetéseket, valamint országos ünnepségeket rendeztek. 1993 óta a tanárok, oktatók kitüntetése január 22-én, a Magyar kultúra napján történt. Rá tíz évre, 2013-tól pedig ismét nyár elején adják át az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat.
Városrészünkben május 30-án a Csokonai Művelődési Központba várták a kerületben dolgozó közalkalmazottakat és pedagógusokat. Ez alkalmából szívhez szóló ünnepségen köszönték meg kerületünk vezetői az intézményvezetőknek a 2013/2014-es nevelési-oktatási évben nyújtott színvonalas munkájukat, mindemellett ekkor adták át a hivatáshoz kapcsolódó szakmai, állami és önkormányzati díjakat, elismeréseket is. Többek között példamutató, több évtizedes munkájának elismeréseként Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésben részesült tizennégy kerületi pedagógus. Ezenkívül elismerő oklevélben részesült Tóth Julianna, a Hartyán–Árendás Összevont Óvoda óvodapedagógusa, valamint Vargáné Bene Éva, a Rákospalotai Kertvárosi Összevont Óvoda óvodapedagógusa, akik az Emberi Erőforrás Minisztériumától a pedagógusnap alkalmából Brunszvik Teréz-díjat vehettek át, amely szakmai elismerés a kiemelkedő óvodapedagógiai munkájukért járt.

Comments are closed.