Nyári kutyabajok

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A nagy meleg nem csak az emberi szervezetet, a kutyákét is megviseli. Amíg nálunk természetes, hogy ilyenkor strandra megyünk, négylábúink fürdetése már korántsem ilyen egyszerű.

Kutyameleg/Fotó: XV Média, Vargosz

Kutyameleg/Fotó: XV Média, Vargosz

Hazánkban nehéz olyan helyeket találni, ahol kutyát lehet legálisan fürdetni, hiszen jogszabály értelmében a strandokra és a kijelölt fürdőhelyekre tilos állatot bevinni. Lehetnek olyan területek is, amelyek nem kijelölt fürdőhelyek, ám az érintett önkormányzat helyi rendeletben tiltja meg a kutyák fürdetését.
A természetes vizekben való fürdésről szóló rendelet szerint a Balatonban az északi és nyugati parttól mérve 500, a délitől 1000 méteren belül lehet kutyával fürödni (kivéve néhány kijelölt helyen). A négylábúakat szeretettel fogadják a Délegyházi tavaknál is, a Tavirózsa kempingben napi 500 forintért – derül ki a tavirozsakemping.hu oldalról.
Az ebek egyik legnagyobb ellensége a nyári időszakban a toklász, amely megtapad a hosszabb szőrű kutyák bundáján, és csak befelé tud haladni, így ezt kizárólag állatorvos tudja eltávolítani A bőrt átfúrva súlyos gyulladást okozhat, a szövetek közt vándorlásra képes – magyarázza dr. Kovács István állatorvos. Leg-
gyakrabban a fülbe kerül, ott a dobhártyát átfúrva közép- és belsőfül-gyulladást okoz. Másik gyakori hely az ujjak köze, amelynek eredménye a sokszor hetekig-hónapokig tartó sipoly. – Megelőzésként nyírassuk meg a hosszabb szőrű kutyákat, a séta végén pedig nézzük át az ujjak közti és a fül belső oldalán növő szőrzetet – ajánlja a szakember.

Comments are closed.