Nem kötelező áldozattá válni!

A Levendula Szabadegyetem október 20-i Bűnmegelőzési praktikák című előadásán szinte teljesen megtelt a polgármesteri hivatal díszterme. A két előadó, Galambos Ferenc alezredes, XV. kerületi rendőrkapitány és Osztoicsné Czéder Andrea, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa olyan ötleteket mondott az időseknek, melyekkel elkerülhetik, hogy bűncselekmények áldozatává váljanak.


Csomagokkal megpakolt idős ember, látszólag régóta üresen álló ház vagy nyitott ablak, ajtó, mind csábító lehetőséget kínál a bűnözőknek. Mit lehet ezek ellen tenni? Az utcán ne viseljük feltűnő módon az ékszereinket, este kísérővel közlekedjünk, mindig figyeljünk oda, hová tesszük az értékeinket. Győződjünk meg arról, kit engedünk be a lakásunkba. Távollétünkben gondoskodjunk a postaláda ürítéséről, nem árt ilyenkor a csengőt is kikapcsolni, és megkérni a szomszédokat, figyeljék az otthonunkat. Galambos Ferenc kapitány szerint „tökéletes védelem nem létezik, de néhány apró dologgal is sokat tehetünk magunk és értékeink megóvása érdekében”.
A BRFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa ilyen apró védelmi eszközöket mutatott be a közönségnek. Szó esett a lépcsőházi kameráról, amely hasznos a lakóközösségek számára, ám ahol erre nem tudnak áldozni, ott fillérekbe kerülő álkamera is biztonságot nyújthat.
A szakember szerint érdemes olyan csengőt felszerelni, amellyel probléma esetén egymást riaszthatják a szomszédok. Értékeinkről készítsünk leltárt, ez ugyanis megkönnyíti a rendőrség munkáját az eltűnt tárgyaink felkutatásakor.

Comments are closed.